ßßß Cookit - przepis na Kruche pierogi ze szpinakiem

Kruche pierogi ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Zachciało mi się pierogów. Ale jak to ja, nie poprzestanę jak nie znajdę tego czegoś...tym razem nosiło mnie parę godzin, błądziłam w sklepowych alejkach szukając właściwego produktu, który stanie się inspiracją dla reszty dania. W końcu zakupiłam szpinak, ser biały i masło i pomyślałam: "to musi wystarczyć".
Nie będę Was zanudzać opowieścią jak trudno mi było wpaść na to, że szukam właśnie takiego przepisu. Teraz kiedy jest już po i pozostaje mi opisać w paru słowach jak się zabrać do zrobienia kruchych pierożków na język ciśnie się "Jezu jakie to było dobre".
Okazało się, że szpinak i ser wykorzystałam do wypełnienia i uważam, że to był bardzo dobry pomysł. Jeśli jednak wolelibyście ciasto wypełnić np. łososiem, lub mięsnym nadzieniem to śmiało! Można poszaleć i na pewno też wyjdzie znakomicie.
No dobra. Przechodzę do konkretów.
Co potrzebujemy?
Na nadzienie, które dziś proponuję:
200 g szpinaku (najlepiej świeżego ale nie było, więc sama zakupiłam mrożony i też dobry).
3 ząbki czosnku
200 g sera białego (ja z niego właśnie skorzystałam)
2 jajka
sól
pieprz
Na pierożkowe ciasto:
120 g masła (koniecznie dobrej jakości)
200 g masła (plus na podsypanie)
2 żółtka
1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
sól (szczypta)
jajko do zrumienienia
ser żółty (opcjonalnie)
Całą przygotowaną mąkę wysypujemy na stół, dodajemy do niej sól, masło i żółtka. Wszystko na początku łączymy za pomocą noża a gdy składniki zaczną się ze sobą łączyć dodajemy śmietanę i już najlepiej za pomocą dłoni, zagniatamy uzyskując w efekcie zgrabną kulkę.
Ciasto wkładamy do lodówki na ok. pół godziny.
W tym czasie zajmujemy się naszym farszem. Najpierw szpinak. Umieszczamy go wraz z czosnkiem w rondelku z łyżką masła i co jakiś czas mieszając doprowadzamy go do postaci lekko zwiędłej. Studzimy. Teraz ser mieszamy z jajkami a następnie (jak już nieco ostygnie) dodajemy szpinak. Mieszamy wszystko razem. Jeśli masa wydaje Wam się zbyt rzadka dodajcie łyżkę mąki (wtedy nie wypłynie z pieroga.
Pół godziny minęło?
Wyciągamy ciasto, podsypujemy stolnicę i wałkujemy. Teraz już tylko wystarczy wyciąć dość duże kwadraty na którym układamy farsz aby potem złożyć ciasto w trójkąt. Nie próbujcie na siłę ich zlepić. Nawet jeśli farsz trochę wyjdzie spoza ciasta będzie pysznie!
Na koniec smarujemy blachę tłuszczem, układamy na niej pierogi i lekko smarujemy rozmąconym jajkiem.
Można zrobić też wersję z serem żółtym. Wtedy nie musimy zlepiać ciasta tylko kładziemy ser bezpośrednio na farszu - tak też jest smacznie. O matko jakie to dobre..no dobra jeszcze jeden...oooooostatni:)
Źródło:http://slodkiezdania.blogspot.com/2014/03/kruche-pierogi-ze-szpinakiem.html