Jedna z wielu wersji tej zupy, którą przygotowywałam nie raz – uwielbiam spzinak i każda wersja zupy mi smakowała.Przepis pochodzi ze strony Palce lizaćskładniki :50 dag szpinakupół cebuli1 ziemaniak1 ząbek czosnku2 szklanki warzywnego bulionu1 zółtkosok z ćwiartki cytryny1/4 szklanki śmietany3 łżki masła2-3 łżki tartego parmezanusól, pieprz, gałka muszkatołowaWykonanie :Szpinak dokładnie umyć, usunąć ogonki. Dusić do miękkości we własnym sosie. Masło stopić w rondelku. Wrzucic pół posiekanej cebuli i przeciśniety przez praskę ząbek czosnku. Smażyć na małym ogniu prze 3-4 minuty. Po zdjęciu z ognia przetrzeć do tego rondelka szpinak i ugotowany wcześniej w mundurku, a nstępnie obrany, ziemniak. Zalać bulionem i przez chwilę gotować. Do kubka wlać zółtko, dodać sok z ćwiartki cytryny i gałkę. Wymieszać i połączyć z zupą. Należy uważać, aby nie zagotować zupy, bo zółtko może się wtedy ściąć. Do zupy wlać następnie śmietanę. Doprawić do smaku. Każdą porcję posypać tarymserem.