ßßß Cookit - przepis na 90. Zupa Berdyczowska - karczmarza Jankiela

90. Zupa Berdyczowska - karczmarza Jankiela

nazwa

Wykonanie

Podczas ostatniej wizyty w Krakowie, szukając sympatycznego i nietuzinkowego miejsca, w którym można by zjeść dobry obiad, trafiliśmy do żydowskiej restauracji ARIEL na Krakowskim Kaźmierzu. Wybór miejsca okazała się bardzo trafiony, a jeszcze bardziej celny okazał się wybór zupy berdyczowskiej. Zachwycona ową zupą postanowiłam przygotować ją w domu, wcześniej oczywiście posiłkując się niezawodnym internetem. Poniższy przepis w 100 % odzwierciedla niezapomniany smak zupy z Krakowskiego Kazimierza. Jest to teraz moja ulubiona zupa, którą z powodzeniem można też nazwać gulaszem, gdyż jest syta i gęsta.
1 kg mięsa wołowego
300 g marchewki
200 g pietruszki
200 g selera
300 g ziemniaków
100 g cebuli
1 czerwona słodka papryka
1 słoiczek przecieru pomidorowego
1 główka czosnku
1-2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru mielonego lub świeżego
2-4 łyżek miodu
4 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
4 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz, majeranek
olej do smażenia
Przygotować wywar warzywny:
W 2 litrach osolonej wody ugotować marchew, pietruszkę, ziemniaki (wszystko pokrojone w kostkę). Ziemniaki i paprykę dodajemy w połowie gotowania, gdyż rozgotowują się szybciej.
Mięso i paprykę pokroić w kostkę, dodać pieprz (soli na tym etapie nie dodajemy), mieloną paprykę, zmiażdżoną główkę czosnku , ziele angielskie,liść laurowy, majeranek i cebulę pokrojoną w piórka. Wymieszać i dusić ok 2 godzin na małym ogniu do miękkości, w razie potrzeby podlać trochę wodą lub wywarem. Pod koniec smażenia solimy.
Do miękkiego mięsa wlewamy wywar warzywny, dodajemy miód, cynamon i imbir. Składniki te dodajemy w małych porcjach, mieszamy, próbujemy i dalej dodajemy. Ważne aby utrzymać granicę miedzy słodkością a ostrością, no i z cynamonem należy wyważyć ilość indywidualnie, według własnego upodobania.
Gotową zupę gotujemy jeszcze na bardzo małym ogniu przez przynajmniej 20 minut. Podajemy z pieczywem.
Źródło:http://jadloiczytadlo.blogspot.com/2013/04/zupa-jankiela-karczmarza-z-berdyczowa.html