Wykonanie
Skusił mnie piękny kawałek wędzonego
halibuta - tę
rybę bardzo lubię pod każdą postacią. Od jakiegoś czasu miałam ochotę na przygotowanie domowego paprykarza, tylko nie miałam pomysłu z jaką
rybą go przygotować -
halibut jest na tyle delikatny w smaku, że wydał mi się idealny :) W połączeniu ze słodkimi warzywami, doprawiony
między innymi wędzoną
papryką, szczyptą
cynamonu i
zielem angielskim smakuje świetnie.



Składniki :ok. 200 g. wędzonego
halibuta (waga bez ości)1 średnia
cebula1 średnia
marchewka0,5 czerwonej,
słodkiej papryki (sztuki)kawałek
selera (mniej niż ćwiartka małego)ok. pół szklanki
białego ryżu (po ugotowaniu)2 łyżki
przecieru pomidorowegoszczypta
cynamonu0,5 łyżeczki wędzonej
słodkiej papryki1 rozgniecione na pył ziarno
ziela angielskiego1 ząbek
czosnku1 łyżeczka
olejusól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :
Ryż gotuję do miękkości, przekładam do miski.
Rybę bardzo dokładnie oddzielam od ości i rozdzielam na małe kawałki, przekładam ją do
ryżu. Na tarce z drobnymi oczkami ścieram
marchewkę i
selera,
cebulę i
paprykę siekam drobniutko - warzywa przekładam na patelnię z
olejem i podsmażam kilka minut, by stały się miękkie. Dodaję je do
ryby i
ryżu razem z
przecierem pomidorowym. Mieszam, doprawiam do smaku odrobiną
cynamonu, zgniecionym ziarnem
ziela angielskiego, wędzoną
papryką,
solą i
pieprzem. Odstawiam do schłodzenia.Przepis autorski.