Wykonanie

Nauczyłem się kochać tajemniczość. Ona jedna chyba może życie nasze uczynić niezwykłym i cudownym.Oscar Wilde „Portret Doriana Graya”Warsztaty kulinarne z Maciejem Wawryniukiem ( Doradcą kulinarnym firmy Kamis) w Restauracji
Piri PiriMój wierny przyjaciel- aparat fotograficzny jest już trochę wysłużony i nie lubi ciemnych pomieszczeń… na razie jednak, nie zamierzam go zmieniać… przyjaciół się przecież nie zmieniaW dodatku w tych jego wariacjach jest pewien urok – bo czyż powyższe zdjęcie nie jest urokliwie… takie trochę niewyraźne, niedookreślone, tajemnicze a przy tym
barwne i wbrew pozorom czytelne. Odrobina tajemniczości i niedopowiedzenia jeszcze nikomu nie zaszkodziła a w przypadku warsztatów kulinarnych, których temat przewodni to gotowanie z dodatkiem przypraw, warzyw,
owoców uchodzących za afrodyzjaki taka doza niedookreślenia jest wręcz wskazana… gdzieś po drodze zagubią się różnego rodzaju niedociągnięcia… wyobraźnia dookreśli obraz eksponując jego pozytywne strony – że było tłoczno, że było mało… nikt nie będzie widział, wiedział i to się zapomni. Zostanie kolor i smak, bo niewątpliwie było smacznie, ciekawie i stymulująco.


Zresztą sami oceńcie!Koktajl zrobiony z
konfitury morelowej, dużej ilości zmielonego
czerwonego pieprzu,
papryczki chilli oraz
owoców mango,
truskawek, uzupełniony kruszonym
lodem, teuqilą i Quantro.
Wątróbki drobiowe w
czerwonym winie, duszone razem z
wiśniami, doprawione
goździkami,
imbirem,
cynamonem – sos zgęszczony zimnym
masłem.Zupa krem z
selera,
pietruszki i
gruszek mnie więcej w proporcjach 1:1:1,5 – na bazie
masła, karmelizowanej
cebulki… doprawiona świeżym
imbirem,
miodem,
sokiem z limonki a do tego „niczym wisienka na torcie” kawałeczek
trufli i kropelka truflowej
oliwy.
Sałatka caprese w wersji z
truskawkami –
rukola,
mozzarella, prażone piniowe
orzechy, świeża
papryczka chilli i dresing balsamiczny.
Sandacz w sosie
kawowym ze
szparagami – soczysta
ryba i niezapomniany w smaku sos zrobiony z
białego wina,
śmietanki, karmelizowanej na
maśle cebuli i
kawy ziarnistej.Przegrzebki w cieście filo w sosie z
czarnej porzeczki i fig suszonych.
Sorbet bazyliowy – oryginalny i inspirujący – na pewno nie zabraknie go u nas w domu tego lata – zamrożone:
sok z cytryny,
białe wino,
kardamon,
cukier,
woda – zmiksowane z duża ilością świeżej
bazylii i
lodami śmietankowymi…… a to jeszcze nie wszystkie kulinarne propozycje tych warsztatów.W obliczu takich pyszności cóż znaczy brak paru idealnych zdjęć?
