ßßß Cookit - przepis na Trufle dyniowo-czekoladowe

Trufle dyniowo-czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj mam dla Was przepis jeszcze bardzo jesienny, mimo że za oknem pojawiły się pierwsze płatki śniegu... Przepis ten stworzyłam specjalnie do piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody w ramach konkursu. Może zaskoczy Was fakt, że do piwa przygotowałam deser, lecz właśnie rozpływające się w ustach trufle doskonale tutaj pasują. Słodkie aromaty piwa oraz jego burgundowa barwa przywodzą na myśl ostatnie ciepłe dni jesieni. Ja podczas jesieni najbardziej lubię dynię, a także kubek gorącej czekolady i czytanie książki pod ciepłym kocem ;). Idąc tymi skojarzeniami pojawiły się trufle... słodkie, urocze kuleczki, gdzie gwiazdą jest dynia, orzechy oraz oczywiście czekolada :).
Składniki:
250g zmielonych herbatników
kawałek strucli z owocami lub innego ciasta, które zabłąka się w Waszej lodówce
1 szklanka zmielonych orzechów
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonych goździków
stołowa łyżka kawy
pół szklanki groszków czekoladowych
jedna tabliczka mlecznej czekolady
150g puree z dyni
150g śmietanki kremówki
150g masła
Przygotowanie:
Czekoladę oraz groszki czekoladowe rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem, co jakiś czas mieszając. Herbatniki, pokruszoną struclę , orzechy, cukier puder i kawę mieszamy w dużej misce. Następnie w rondelku na małym ogniu grzejemy puree z dyni oraz przyprawy (imbir, goździki i cynamon). Dokładnie mieszamy i gotujemy 5 do 6 minut. Po tym czasie dodajemy śmietankę. Mieszamy aż zawrze. Następnie do strucli i herbatników dodajemy dynię ze śmietanką oraz rozpuszczoną czekoladę z masłem. Dokładnie mieszamy. Z gotowej masy formujemy kuleczki i obtaczamy je wedle uznania: w kakao, cukrze pudrze, orzechach itp. Gotowe trufle układamy w papilotkach i wstawiamy do lodówki. Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2013/11/trufle-dyniowo-czekoladowe.html