Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was przepis jeszcze bardzo jesienny, mimo że za oknem pojawiły się pierwsze
płatki śniegu... Przepis ten stworzyłam specjalnie do
piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody w ramach konkursu. Może zaskoczy Was fakt, że do
piwa przygotowałam deser, lecz właśnie rozpływające się w ustach
trufle doskonale tutaj pasują. Słodkie aromaty
piwa oraz jego burgundowa barwa przywodzą na myśl ostatnie ciepłe dni jesieni. Ja podczas jesieni najbardziej lubię
dynię, a także kubek gorącej
czekolady i czytanie książki pod ciepłym kocem ;). Idąc tymi skojarzeniami pojawiły się
trufle... słodkie, urocze kuleczki, gdzie gwiazdą jest
dynia,
orzechy oraz oczywiście
czekolada :).


Składniki:250g zmielonych
herbatnikówkawałek
strucli z
owocami lub innego ciasta, które zabłąka się w Waszej lodówce1 szklanka zmielonych
orzechów1/2 szklanki
cukru pudru1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka mielonego
imbiru1/4 łyżeczki mielonych
goździkówstołowa łyżka
kawypół szklanki
groszków czekoladowychjedna tabliczka
mlecznej czekolady150g puree z dyni150g
śmietanki kremówki150g
masłaPrzygotowanie:
Czekoladę oraz
groszki czekoladowe rozpuszczamy w kąpieli
wodnej razem z
masłem, co jakiś czas mieszając.
Herbatniki, pokruszoną
struclę ,
orzechy,
cukier puder i
kawę mieszamy w dużej misce. Następnie w rondelku na małym ogniu grzejemy puree z dyni oraz
przyprawy (
imbir,
goździki i
cynamon). Dokładnie mieszamy i gotujemy 5 do 6 minut. Po tym czasie dodajemy
śmietankę. Mieszamy aż zawrze. Następnie do
strucli i
herbatników dodajemy
dynię ze
śmietanką oraz rozpuszczoną
czekoladę z
masłem. Dokładnie mieszamy. Z gotowej masy formujemy kuleczki i obtaczamy je wedle uznania: w
kakao, cukrze pudrze, orzechach itp. Gotowe
trufle układamy w papilotkach i wstawiamy do lodówki. Smacznego!

