ßßß
Święta się zbliżają pora pomyśleć o mazurkach. Można przygotować takiego bez pieczenia na spodzie ciasteczkowym. Może nie jest to klasyczny spód mazurka ale na pewno równe dobry, kruchy i zdecydowanie szybszy w przygotowaniu. Nadzienie jest kremowo-śmietankowe z mocno wyczuwalnym smakiem kawy. Jako wykończenie proponuje pokruszone beziki.Składniki:200 g herbatników1 łyżka likieru amaretto (nie jest konieczny)150 g rozpuszczonego masłaNadzienie:200 g białej czekolady1 czubata łyżeczka kawy mielonej180 ml śmietany kremówki3-4 beziki do pokruszeniaDowolna foremka do tart prostokątna, kwadratowa albo okrągła max 21 cm.Herbatniki zmiel, dodaj masło i likier. Wymieszaj i przełóż do foremki. Dociśnij do brzegów i dna foremki. Włóż do lodówki. Śmietanę wlej do garnka, wsyp kawę i zagotuj. Podgrzewaj na małym ogniu przez minutę. Dodaj połamaną czekoladę wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw pod przykryciem do przestudzenia, i zgęstnienia masy. Krem wylej na wcześniej przygotowany spód i włóż do lodówki. Przed podaniem pokrusz wierzch bezikami.