Wykonanie
Przepyszny torcik
lodowy o smaku
czekoladowo -
śmietankowym, idealny na panujące obecnie upały. Jest banalny w przygotowaniu, bo nie wymaga użycia maszynki do
lodów. Po prostu mieszamy wszystkie składniki, wstawiamy do zamrażalnika i - jak nazwa 'semifreddo' wskazuje - podajemy na wpół zmrożony. Prawda, że łatwe? No to do dzieła :) Deser ten idealnie komponuje się z
bezami kakaowo-cynamonowymi . Polecam!
Składniki:150 g
czekolady deserowej500 ml zimnej
śmietany kremówki 30% lub 36%pół szklanki
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego300 ml
mleka zagęszczonego niesłodzonego210 g podłużnych
biszkoptówpół szklanki zaparzonej
kawy (ostudzonej) wymieszanej z 50 ml
likieru amaretto - do maczania
biszkoptówbezy do dekoracji (ok. 20 małych sztuk). Można zamienić na wiórki
czekoladowe.Przygotowanie:Tortownicę o śr. 22 cm dokładnie wyłożyć folią spożywczą (dno i boki). W kąpieli
wodnej roztopić
czekoladę i odstawić do wystygnięcia. W międzyczasie ubić na sztywno schłodzoną
śmietanę kremówkę razem z
cukrem pudrem. Zmniejszyć obroty miksera i dodać ekstrakt
waniliowy, a następnie
mleko zagęszczone, ponownie ubić. Połowę masy odlać i wstawić do lodówki, a do drugiej dodawać stopniowo (stale miksując) roztopioną
czekoladę (trzeba pamiętać, że
czekolada musi być całkowicie ostudzona przed dodaniem jej do zimnej masy śmietanowej).
Biszkopty maczać w
kawie, następnie wyłożyć nimi najpierw boki, a następnie dno tortownicy. Masę
czekoladową przelać do tortownicy, wstawić na ok. 20 min. do zamrażalnika (aby zesztywniała i nie wymieszała się z białą masą), po tym czasie wylać na nią białą warstwę. Wstawić do zamrażalnika na ok. 8 godzin (najlepiej na noc).Semifreddo wyjąć z zamrażalnika na ok. 10-15 min. przed podaniem, aby zmiękło i dało się łatwo pokroić (najlepiej odkroić tyle, ile akurat potrzebujemy, a resztę przechowywać w zamrażalniku). Udekorować
bezami lub wiórkami czekoladowymi, można też polać ulubionym
likierem lub sosem
czekoladowym.