ßßß Cookit - przepis na Lodowy tort semifreddo czekoladowo-śmietankowy (bez jajek)

Lodowy tort semifreddo czekoladowo-śmietankowy (bez jajek)

nazwa

Wykonanie

Przepyszny torcik lodowy o smaku czekoladowo - śmietankowym, idealny na panujące obecnie upały. Jest banalny w przygotowaniu, bo nie wymaga użycia maszynki do lodów. Po prostu mieszamy wszystkie składniki, wstawiamy do zamrażalnika i - jak nazwa 'semifreddo' wskazuje - podajemy na wpół zmrożony. Prawda, że łatwe? No to do dzieła :) Deser ten idealnie komponuje się z bezami kakaowo-cynamonowymi . Polecam!
Składniki:
150 g czekolady deserowej
500 ml zimnej śmietany kremówki 30% lub 36%
pół szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
300 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
210 g podłużnych biszkoptów
pół szklanki zaparzonej kawy (ostudzonej) wymieszanej z 50 ml likieru amaretto - do maczania biszkoptów
bezy do dekoracji (ok. 20 małych sztuk). Można zamienić na wiórki czekoladowe.
Przygotowanie:
Tortownicę o śr. 22 cm dokładnie wyłożyć folią spożywczą (dno i boki). W kąpieli wodnej roztopić czekoladę i odstawić do wystygnięcia. W międzyczasie ubić na sztywno schłodzoną śmietanę kremówkę razem z cukrem pudrem. Zmniejszyć obroty miksera i dodać ekstrakt waniliowy, a następnie mleko zagęszczone, ponownie ubić. Połowę masy odlać i wstawić do lodówki, a do drugiej dodawać stopniowo (stale miksując) roztopioną czekoladę (trzeba pamiętać, że czekolada musi być całkowicie ostudzona przed dodaniem jej do zimnej masy śmietanowej).
Biszkopty maczać w kawie, następnie wyłożyć nimi najpierw boki, a następnie dno tortownicy. Masę czekoladową przelać do tortownicy, wstawić na ok. 20 min. do zamrażalnika (aby zesztywniała i nie wymieszała się z białą masą), po tym czasie wylać na nią białą warstwę. Wstawić do zamrażalnika na ok. 8 godzin (najlepiej na noc).
Semifreddo wyjąć z zamrażalnika na ok. 10-15 min. przed podaniem, aby zmiękło i dało się łatwo pokroić (najlepiej odkroić tyle, ile akurat potrzebujemy, a resztę przechowywać w zamrażalniku). Udekorować bezami lub wiórkami czekoladowymi, można też polać ulubionym likierem lub sosem czekoladowym.
Źródło:http://www.cookierenka.com/2015/07/lodowy-tort-semifreddo-czekoladowo.html