Wykonanie
Gdy w stolicy znowu zaczął sypać śnieg, pomyślałam sobie, że fajnie byłoby też zrobić coś białego. Akurat w szafce były
wiórki kokosowe :) Od dawna chciałam zrobić pralinki. Raz mi się zdarzyło zrobić dukanowe, ale były zbyt płynne i nie dało się ich ulepić, więc je zmroziłam w silikonowej foremce do mini muffinek ;) Te się udały :) I bardzo przyjemnie się je lepiło i obtaczało. A jeszcze przyjemniej jadło :)
składniki:- 2 op
herbatników (200g)- 1
biała czekolada (100g)- 50g
masła- 2 op
wiórków kokosowych (150g do pralin, 50g do obtaczania)- 100g mielonych
orzechów laskowych- 2 łyżki
amaretto- 2-3 łyżki
śmietany kremówkiCzekoladę i
masło rozpuścić. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i dokładnie wymieszać. Z mieszanki lepić kulki wielkości
orzecha włoskiego, każdą obtoczyć delikatnie w pozostałych wiórkach. Schłodzić w lodówce.