ßßß
Nauczyłem się kochać tajemniczość. Ona jedna chyba może życie nasze uczynić niezwykłym i cudownym.Oscar Wilde „Portret Doriana Graya”Warsztaty kulinarne z Maciejem Wawryniukiem ( Doradcą kulinarnym firmy Kamis) w Restauracji Piri PiriMój wierny przyjaciel- aparat fotograficzny jest już trochę wysłużony i nie lubi ciemnych pomieszczeń… na razie jednak, nie zamierzam go zmieniać… przyjaciół się przecież nie zmieniaW dodatku w tych jego wariacjach jest pewien urok – bo czyż powyższe zdjęcie nie jest urokliwie… takie trochę niewyraźne, niedookreślone, tajemnicze a przy tym barwne i wbrew pozorom czytelne. Odrobina tajemniczości i niedopowiedzenia jeszcze nikomu nie zaszkodziła a w przypadku warsztatów kulinarnych, których temat przewodni to gotowanie z dodatkiem przypraw, warzyw, owoców uchodzących za afrodyzjaki taka doza niedookreślenia jest wręcz wskazana… gdzieś po drodze zagubią się różnego rodzaju niedociągnięcia… wyobraźnia dookreśli obraz eksponując jego pozytywne strony – że było tłoczno, że było mało… nikt nie będzie widział, wiedział i to się zapomni. Zostanie kolor i smak, bo niewątpliwie było smacznie, ciekawie i stymulująco.
Zresztą sami oceńcie!Koktajl zrobiony z konfitury morelowej, dużej ilości zmielonego czerwonego pieprzu, papryczki chilli oraz owoców mango, truskawek, uzupełniony kruszonym lodem, teuqilą i Quantro.Wątróbki drobiowe w czerwonym winie, duszone razem z wiśniami, doprawione goździkami, imbirem, cynamonem – sos zgęszczony zimnym masłem.Zupa krem z selera, pietruszki i gruszek mnie więcej w proporcjach 1:1:1,5 – na bazie masła, karmelizowanej cebulki… doprawiona świeżym imbirem, miodem, sokiem z limonki a do tego „niczym wisienka na torcie” kawałeczek trufli i kropelka truflowej oliwy.Sałatka caprese w wersji z truskawkami – rukola, mozzarella, prażone piniowe orzechy, świeża papryczka chilli i dresing balsamiczny.Sandacz w sosie kawowym ze szparagami – soczysta ryba i niezapomniany w smaku sos zrobiony z białego wina, śmietanki, karmelizowanej na maśle cebuli i kawy ziarnistej.Przegrzebki w cieście filo w sosie z czarnej porzeczki i fig suszonych.Sorbet bazyliowy – oryginalny i inspirujący – na pewno nie zabraknie go u nas w domu tego lata – zamrożone: sok z cytryny, białe wino, kardamon, cukier, woda – zmiksowane z duża ilością świeżej bazylii i lodami śmietankowymi…… a to jeszcze nie wszystkie kulinarne propozycje tych warsztatów.W obliczu takich pyszności cóż znaczy brak paru idealnych zdjęć?