Wykonanie
Do wczoraj nawet nie słyszałam o czymś takim jak pasztet z
cukinii, ale poszperałam trochę w internecie i znalazłam wiele przepisów na tą potrawę.
Wynikiem poszukiwań jest moja wersja przepisu. Przyznaję, smakuje dobrze, szczególnie na zimno (ale na ciepło – w wersji obiadowej z
ryżem też
daje radę).Składniki5 szklanek
cukiniii / 1 duża
cukinia (startej na grubych oczkach)2
marchewki (starte na grubych oczkach)2 ząbki
czosnku1
cebula (duża)250 gram
żółtego sera2 szklanki
bułki tartej4
jajka3/4 szklanki
olejusól, świeżo mielony
pieprztymianekmajeranekgałka muszkatołowaSposób przygotowaniaKrok 1
Cukinię wydrążyć z miąższu i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, razem ze skórką. Posolić i odstawić na 20 minut, żeby puściła
wodę. Po tym czasie dokładnie odcisnąć.Krok 2
Marchewkę obrać i również zetrzeć na grubych oczkach.
Cebulę i
czosnek pokroić na drobniutką kosteczkę.
Ser również zetrzeć na tarce.Dorzucić do odciśniętej
cukinii.Krok 3Do warzyw wbić
jajka, wsypać
bułkę tartą, wlać
olej. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Przyprawić jeszcze
solą,
pieprzem, gałka,
majerankiem i duuużą ilością
tymianku.Dokładnie wymieszać, najlepiej ręką.Krok 4Przełożyć do wyłożonej papierem keksówki (ok 30 cm).Piec przez 1 , 5 godziny w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 7.7/ 10 (9 votes cast)Pasztet z
cukinii, 7.77.7 out of 10 based on 9 ratingsPodobne wpisyFaszerowana
cukiniaZapiekane roladki z
cukiniiPotrawka z
bobem a’la leczoZielona pizza
Sałatka od mamy