ßßß
Do wczoraj nawet nie słyszałam o czymś takim jak pasztet z cukinii, ale poszperałam trochę w internecie i znalazłam wiele przepisów na tą potrawę. Wynikiem poszukiwań jest moja wersja przepisu. Przyznaję, smakuje dobrze, szczególnie na zimno (ale na ciepło – w wersji obiadowej z ryżem też daje radę).Składniki5 szklanek cukiniii / 1 duża cukinia (startej na grubych oczkach)2 marchewki (starte na grubych oczkach)2 ząbki czosnku1 cebula (duża)250 gram żółtego sera2 szklanki bułki tartej4 jajka3/4 szklanki olejusól, świeżo mielony pieprztymianekmajeranekgałka muszkatołowaSposób przygotowaniaKrok 1Cukinię wydrążyć z miąższu i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, razem ze skórką. Posolić i odstawić na 20 minut, żeby puściła wodę. Po tym czasie dokładnie odcisnąć.Krok 2Marchewkę obrać i również zetrzeć na grubych oczkach.Cebulę i czosnek pokroić na drobniutką kosteczkę. Ser również zetrzeć na tarce.Dorzucić do odciśniętej cukinii.Krok 3Do warzyw wbić jajka, wsypać bułkę tartą, wlać olej. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Przyprawić jeszcze solą, pieprzem, gałka, majerankiem i duuużą ilością tymianku.Dokładnie wymieszać, najlepiej ręką.Krok 4Przełożyć do wyłożonej papierem keksówki (ok 30 cm).Piec przez 1 , 5 godziny w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 7.7/ 10 (9 votes cast)Pasztet z cukinii, 7.77.7 out of 10 based on 9 ratingsPodobne wpisyFaszerowana cukiniaZapiekane roladki z cukiniiPotrawka z bobem a’la leczoZielona pizzaSałatka od mamy