ßßß Cookit - przepis na Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii

nazwa

Wykonanie

Do wczoraj nawet nie słyszałam o czymś takim jak pasztet z cukinii, ale poszperałam trochę w internecie i znalazłam wiele przepisów na tą potrawę. Wynikiem poszukiwań jest moja wersja przepisu. Przyznaję, smakuje dobrze, szczególnie na zimno (ale na ciepło – w wersji obiadowej z ryżem też daje radę
).
Składniki
5 szklanek cukiniii / 1 duża cukinia (startej na grubych oczkach)
2 marchewki (starte na grubych oczkach)
2 ząbki czosnku
1 cebula (duża)
250 gram żółtego sera
2 szklanki bułki tartej
4 jajka
3/4 szklanki oleju
sól, świeżo mielony pieprz
tymianek
majeranek
gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
Krok 1
Cukinię wydrążyć z miąższu i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, razem ze skórką. Posolić i odstawić na 20 minut, żeby puściła wodę. Po tym czasie dokładnie odcisnąć.
Krok 2
Marchewkę obrać i również zetrzeć na grubych oczkach.
Cebulę i czosnek pokroić na drobniutką kosteczkę. Ser również zetrzeć na tarce.
Dorzucić do odciśniętej cukinii.
Krok 3
Do warzyw wbić jajka, wsypać bułkę tartą, wlać olej. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Przyprawić jeszcze solą, pieprzem, gałka, majerankiem i duuużą ilością tymianku.
Dokładnie wymieszać, najlepiej ręką.
Krok 4
Przełożyć do wyłożonej papierem keksówki (ok 30 cm).
Piec przez 1 , 5 godziny w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.
VN:F [1 . 9.22_1171]
proszę czekać...
Rating: 7.7/ 10 (9 votes cast)
Pasztet z cukinii, 7.77.7 out of 10 based on 9 ratings
Podobne wpisy
Faszerowana cukinia
Zapiekane roladki z cukinii
Potrawka z bobem a’la leczo
Zielona pizza
Sałatka od mamy
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/07/10101/pasztet-z-cukinii