Wykonanie
Znalazłam ten przepis pod nazwą "Pasztet z
cukinii",a jak dla mnie jest to "Pieczeń warzywna".A w niej ulubione warzywa i
przyprawy.Najlepiej smakuje jeszcze ciepła ;-)Koniecznie do przetestowania!
Potrzebujemy:2 średniej wielkości
cukinie1
marchew300 g
pieczarek200 g
żółtego sera1
cebulę2-3 ząbki
czosnku5 dużych
jajek1/3 szklanki
oleju2 łyżki
masła1-1,5 szklanki
tartej bułki1 łyżeczka suszonego
tymianku1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
pieprzu1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki ostrej mielonej
paprykiKrok po kroku:
Cukinie myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach razem ze skórką. Solimy i odstawiamy na 15 minut. Następnie odciskamy z soku i przekładamy do dużej miski.
Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach i razem z
cebulką pokrojoną w kosteczkę smażymy na
maśle, aż do odparowania
wody.
Marchew razem z
serem ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do miski z
cukinią.Do tej samej miski przekładamy
pieczarki, wbijamy
jajka, dodajemy
przyprawy, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
olej i
bułkę tartą (lepiej na początku dodać tylko szklankę i jeżeli masa będzie zbyt rzadka, dodajmy pozostałą ilość
bułki tartej).Całość przekładamy do keksówki nasmarowanej
masłem i obsypanej
bułką tartą.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 1 godzinę i 15 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, pieczeń podajemy od razu lub zostawiamy ją w piekarniku do wystudzenia. Pieczeń możemy również zabrać ze sobą do szkoły czy pracy!Smacznego! :-)Przepis bierze udział w akcji i konkursie: