ßßß Cookit - przepis na Testowanie przez gotowanie!

Testowanie przez gotowanie!

nazwa

Wykonanie

Znalazłam ten przepis pod nazwą "Pasztet z cukinii",
a jak dla mnie jest to "Pieczeń warzywna".
A w niej ulubione warzywa i przyprawy.
Najlepiej smakuje jeszcze ciepła ;-)
Koniecznie do przetestowania!
Potrzebujemy:
2 średniej wielkości cukinie
1 marchew
300 g pieczarek
200 g żółtego sera
1 cebulę
2-3 ząbki czosnku
5 dużych jajek
1/3 szklanki oleju
2 łyżki masła
1-1,5 szklanki tartej bułki
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
Krok po kroku:
Cukinie myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach razem ze skórką. Solimy i odstawiamy na 15 minut. Następnie odciskamy z soku i przekładamy do dużej miski.
Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach i razem z cebulką pokrojoną w kosteczkę smażymy na maśle, aż do odparowania wody.
Marchew razem z serem ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do miski z cukinią.
Do tej samej miski przekładamy pieczarki, wbijamy jajka, dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej i bułkę tartą (lepiej na początku dodać tylko szklankę i jeżeli masa będzie zbyt rzadka, dodajmy pozostałą ilość bułki tartej).
Całość przekładamy do keksówki nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 1 godzinę i 15 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, pieczeń podajemy od razu lub zostawiamy ją w piekarniku do wystudzenia. Pieczeń możemy również zabrać ze sobą do szkoły czy pracy!
Smacznego! :-)
Przepis bierze udział w akcji i konkursie:
Źródło:http://ugotujiprzetestuj.blogspot.com/2014/10/pieczen-warzywna-pasztet-z-cukinii.html