ßßß
Potrzebujemy:2 średniej wielkości cukinie1 marchew300 g pieczarek200 g żółtego sera1 cebulę2-3 ząbki czosnku5 dużych jajek1/3 szklanki oleju2 łyżki masła1-1,5 szklanki tartej bułki1 łyżeczka suszonego tymianku1 łyżeczka soli1 łyżeczka pieprzu1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki ostrej mielonej paprykiKrok po kroku:Cukinie myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach razem ze skórką. Solimy i odstawiamy na 15 minut. Następnie odciskamy z soku i przekładamy do dużej miski.Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach i razem z cebulką pokrojoną w kosteczkę smażymy na maśle, aż do odparowania wody.Marchew razem z serem ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do miski z cukinią.Do tej samej miski przekładamy pieczarki, wbijamy jajka, dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej i bułkę tartą (lepiej na początku dodać tylko szklankę i jeżeli masa będzie zbyt rzadka, dodajmy pozostałą ilość bułki tartej).Całość przekładamy do keksówki nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 1 godzinę i 15 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, pieczeń podajemy od razu lub zostawiamy ją w piekarniku do wystudzenia. Pieczeń możemy również zabrać ze sobą do szkoły czy pracy!Smacznego! :-)Przepis bierze udział w akcji i konkursie:



