ßßß Cookit - przepis na PASZTET Z CUKINII

PASZTET Z CUKINII

nazwa

Wykonanie

Prosta, szybka w wykonaniu i bardzo smaczna jarska potrawa. I cóż tu jeszcze chcieć. Nic tylko robić i jeść! Goszcząc ostatnio u jednej z kuzynek zostałam poczęstowana tym specyjałem i zaraz na drugi dzień postanowiłam sama upiec. Nie mogąc się doczekać przestudzenia tego pasztetu jadłam jeszcze ciepły ze świeżym chlebkiem, znienawidzonym przez niektórych keczupem i piklami .... po prostu rewelacja!
Składniki :
3 szklanki startej cukinii
3 szklanki bułki tartej
½ szklanki oleju
1 starta cebula (10 - 15 dag)
1 marchewka ( 10 - 15 dag)
3 jajka
20 dag sera żółtego
natka pietruszki
świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku ( ¼ - ½ łyżeczki)
sól, pieprz, majeranek, papryka mielona słodka do smaku
KNORR Delikat do mięs do smaku (niekoniecznie)
Wykonanie :
Cukinie, marchewkę i cebulę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odciskamy umiarkowanie sok z cukinii. Warzywa mieszamy, dodajemy bułkę tartą, jajka, żółty ser starty na tarce o drobnych oczkach, olej, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy do smaku. Całość dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na ok. 20 minut. Jeszcze ewentualnie dosmakowujemy przyprawami. Przekładamy do keksówki i pieczemy w nagrzanym do temp. 180°C piekarniku przez ok. 60 minut. Z formy wyjmujemy po przestudzeniu.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/09/PASZTET-Z-CUKINII.html