Wykonanie
Kiedy nie mam pomysłu na obiad, przygotowuję coś na szybko. Dzisiaj mini pulpeciki w
sosie pomidorowym z
makaronem i
parmezanem. Dzieci uwielbiają to danie, które jest smaczne i sycące.

SKŁADNIKI :500 g
mięsa mielonego ( u mnie
łopatka,wieprzowa mielona )1
bułka,
kajzerka, namoczona i odciśnięta1
jajko1 łyżka
maki ziemniaczanej2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę1
cebula, drobno pokrojona
sól,
pieprz,
papryka w proszku do smaku
mąka do obtoczenia pulpetówW misce mieszamy
mięso z wszystkimi składnikami. Pozostawiamy na około 30 minut aby
mięso naszło
przyprawami. Ręką formujemy małe pulpeciki, obtaczamy w
mące i pieczemy kilka minut, z każdej strony na głębokim
oleju.
SOS POMIDOROWY :2 puszki
pomidorów krojonych lub 1 kartonik 500 ml pasty pomidorowej1
kostka rosołowa2 szklanki
wody1
cebula,drobno pokrojona2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka suszonej
bazylii1
liść laurowysól,
pieprz i
słodka papryka do smaku1 łyżka
oleju do podpieczenia
cebuliparmezan do posypania
Cebulę i
czosnek podpiekamy na
oleju,wlewamy
wodę,dodajemy
kostkę rosołową i zagotowujemy.Następnie wlewamy pastę
pomidorową i doprawiamy do smaku. Do sosu wrzucamy małe pulpeciki i gotujemy około 10 minut. Gdy
sos jest zbyt rzadki, zagęszczamy go 1 łyżką
mąki rozmieszanymi w niewielkiej ilości
wody.Sos podajemy do
makaronu lub
ziemniaków, całość posypujemy
parmezanem.Smacznego .
