Wykonanie
Składniki:- 300g
mięsa mielonego- 1
jajko- 2 łyżki
bułki tartej + do obsypania-
bazylia-
słodka papryka w proszku- 2 ząbki
czosnku-
sól i
pieprz-
przyprawa typu
vegeta- 1 puszka krojonych
pomidorów- 1 płaska łyżeczka
cukru- 1/2
kostki rosołowej-
ser parmezan-
makaron spaghetti-
olejSposób przygotowania:1.
Mięso wkładamy do miski, następnie dodajemy wyciśnięty
czosnek,
jajko, dwie łyżki
bułki tartej, przyprawiamy
solą,
pieprzem,
vegetą i
słodką papryką. Następnie mieszamy i formujemy małe pulpeciki, które obtaczamy w
bułce tartej. Pulpeciki smażymy na rozgrzanym
oleju na złoty kolor.2. Do garnka wlewamy
pomidory z puszki, dodajemy
kostkę rosołową, wstawiamy na palnik. Do sosu dodajemy 1 łyżeczkę suszonej
bazylii, przyprawiamy
solą,
pieprzem,
słodką papryką (jeśli
pomidory były kwaśne można dodać
cukier). Gotujemy go 5 min., następnie wrzucamy usmażone pulpeciki i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 5 min., uważać by nie przypalić.3.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy go i wykładamy na talerze. Polewamy go sosem z pulpetami i posypujemy
serem.