ßßß
Witam wieczorową porą! Dzisiaj chciałam podzielić się przepisem, który wymyśliłam na poczekaniu. A wszystko przez to, że suszyłam pomidory. Osoby, którym zdarzyło się suszyć pomidory wiedzą na pewno, że suszy się tylko miąższ, a wszystko co jest w środku + gniazda nasienne trzeba usunąć. Tak więc zebrała mi się tego cała miska i aż żal było wyrzucać. Dlatego też stwierdziłam, że zrobię z tego zupę - pomyślałam, wyjdzie czy nie i tak nie będę stratna. Zdjęcia niestety robione na szybko i w przy sztucznym oświetleniu. Zapewne zrobione w dzień prezentowałyby się o wiele lepiej. Tak czy inaczej zachęcam do spróbowania bo zupa wyszła pyszna! - właśnie zjadłam drugą miseczkę :). Składniki podaję na oko i oczywiście zachęcam do wykorzystania całych pomidorów.Składniki:ok 1,5- 2 kg świeżych pomidorów5 łyżek śmietany 36 %1/2 średniej cebuliprzyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, 1/2 kostki rosołowejzioła: oregano, bazylia3 ząbki czosnkucukier4 łyżeczki zielonego pestotrochę startego parmezanuPomidory myjemy i kroimy w kostkę. Możemy pozbyć się nadmiaru nasion.Wszystko przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu. Po ok 5 minutach dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, oraz przepuszczony przez praskę czosnek. Następnie stopniowo dodajemy przyprawy czyli sól, pieprz, paprykę słodką (ok 1 łyżeczki), 1/2 kostki rosołowej. Wszystko razem mieszamy i dodajemy cukier - proponuję dodawać go stopniowo. Ja dodawałam na oko ok 1-2 łyżek. Do gotującej się zupy dodajemy również pesto, bazylię i oregano. Naszą zupę przelewamy do malaksera i miksujemy na gładką masę. Można oczywiście użyć do tego blendera. Zmiksowaną zupę ponownie wlewamy do garnka i gotujemy. Do małej miseczki odlewamy kilka łyżek zupy i dodajemy do niej 5 łyżek śmietany - mieszamy energicznie i wlewamy całość do garnka. Na koniec wszystko razem mieszamy i sprawdzamy smak - jeżeli Nam pasuje to ściągamy z gazu, jeżeli nie to oczywiście dodatkowo przyprawiamy.Gotowy krem rozlewamy do misek i posypujemy startym parmezanem.Przepis dodaję do akcji:
Smacznego!