Wykonanie
Makowiec zwijany wbrew pozorom jest bardzo prosty w wykonaniu a jaki smaczny. Z podanego przepisu wychodzą dwa makowce, jeden oczywiście szybko znika a drugi zostaje. Przepis sprawdzony, przygotowuje go od lat, polewam lukrem lub
czekoladą i ozdabiam, polecam :)

CIASTO:3 szklanki
mąki tortowej1/4 kostki
drożdży 100 g1/2 szklanki
cukruokoło 1 szklanki ciepłego
mleka3 łyżki
oleju1
jajko1/4 szklanki
wody do rozrobienia
drożdżyDrożdże rozrabiamy z
wodą. Wszystkie składniki wsypujemy do miski, wlewamy
olej,
drożdże,
mleko i
jajo. Wyrabiamy elastyczne ciasto, składniki muszą się dokładnie połączy ć (gdyby ciasto było zbyt suche dolewamy
mleka). Pozostawiamy, nakryte ściereczką na 40 minut do wyrośnięcia.
MAK:300 g
maku (ja mieliłam go w mikserze do
kawy lub kupujemy mielony)2 łyżki płynnego
miodu1 łyżka
masła naturalnego4-5 łyżek
cukru1 łyżka
kaszy manny1 łyżka
maki ziemniaczanej2 łyżki gęstego
dżemu, np.
porzeczkowego1 szklanka
mleka1 szklanka
wodyolejek migdałowy lub
rumowyrodzynki,
orzechyDODATKOWO:papier do pieczenia
lukier przygotowany z 4 łyżek
cukru pudru i 1 łyżeczki
mleka.
płatki migdałówDo garnka wsypujemy mielony
mak, wlewamy
mleko i
wodę, zagotowujemy . Odstawiamy na 20 minut aby
mak miał czas się zaparzy ć . Po tym czasie ponownie podgrzewamy
mak, ciągle mieszając (odparowujemy nadmiar płynów). Do gęstego
maku, dodajemy,
miód,
cukier mannę,
masło,
bakalie i olejek a na końcu
mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięciaGotowe
ciasto drożdżowe dzielimy na pół, każdy kawałek rozwałkowujemy podsypując
mąką ,na dwa prostokątne placki o grubości 0,5 cm.Na każdy placek wykładamy masę
makową, zostawiając wolne brzegi ciasta. Zwijmy do środka, jak rulon. Ciasto przekładamy na płat pergaminu posmarowanego
oliwą, luźno zwijamy w papierze tak aby makowiec miał miejsce na wyrośniecie (końce pergaminu powinny by ć pod
spodem makowca). Przekładamy placki na blaszkę, czekamy aż podrosną około 15 minut.Piec w temperaturze 160-170 *C, przez 45 minut.Czasami makowiec lubi pękną ć, nie ma to jednak wpływu na smak a polane polewą całkowicie zakrywa niedoskonałości.Gotowe makowce polewamy lukrem, posypujemy
migdałami i gotowe.Smacznego!


