Wykonanie
SKŁADNIKI NA CIASTO:3 szklanki
mąki (250 ml)
drożdże (10 g)1
jajkoniepełna szklanka
mleka (ok. 220 ml)3 łyżki
wody3 łyżki
cukru3 łyżki roztopionego
masła3 łyżki
rumu lub 2 łyżki
olejku rumowego1 litr
oleju do smażeniaSKŁADNIKI NA
LUKIER:0,5 szklanki
cukru pudrubiałko z 1 jajkakolorowe posypki do dekoracjiDo przesianej
mąki dodać
drożdże,
jajko,
wodę,
cukier i
rum. Ciasto wyrobić, a gdy składniki się połączą dodać roztopione
masło i ponownie zagnieść.Ciasto powinno być gładkie i nieco klejące. Z gotowego trzeba zrobić kulkę, pozostawić w naczyniu i przykryć ściereczką. Pozostawić na 2 h do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi objętość rozwałkować na desce oprószonej
mąką lub na stolnicy. Z ciasta wykrawać duże kółka (szklanką) a w nich mniejsze,np. zakrętką od
wody mineralnej.Oponki należy ułożyć na tacce, talerzu lub desce oprószonej
mąką i po zostawić na godzinę do urośnięcia.SMAŻENIE:W garnku rozgrzać
olej i pozostawić na średnim ogniu (jeżeli masz kuchenkę elektryczną to na 6 w skali od 1-9)Do rozgrzanego
oleju wrzucać po kilka oponek. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Osuszać na papierowym ręczniku (nie trzymaj zbyt długo w
oleju, mają
mieć jasny brązowy kolor).
LUKIER:W małym garnuszku utrzyj
białko z lukrem, potrzymaj chwile na ogniu i gotowe!
Lukier dość szybko zasycha, więc od razu po posmarowaniu oponek ozdabiaj je posypkami. Pamiętaj jednak, że posypki, kuleczki, serduszka i inne ozdoby są dość twarde i nie każdy je lubi. Niektórzy twierdzą, że oponki najlepiej smakują z samym
cukrem pudrem.
Oponki zrobiłam dzisiaj , no i wszystkie są już zjedzone więc jutro czeka mnie powtórka :)