ßßß
Składniki:50 dag mąki1 szklanka mleka3 łyżki cukru5 dag drożdży2 jajka1 łyżka roztopionego masła(ewentualnie trochę wody)+ olej dosmażeniacukier puder do posypaniaWykonanie:Przesianą mąkę wsypac do miski i zrobic wgłębienie. Drożdże rozkruszyć w części letniego mleka, dodać cukier i wlać to do dołka w mące. Odrobinę mąki wmieszać w rozpuszczone drożdże. Odstawić aż zacznie bomblować. Wymieszać podrośnięte drożdże z resztą mąki, dodając masło, rozbełtane jajka i po troszku letniego mleka, aż ciasto będzie miało konsystencję bardzo gęstej śmietany (można ewentualnie dodać odrobine wody) - najlepiej robić to drewnianą łyżką.Wyrobione ciasto odstawić na kilka godzin do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wkładać łyżką umoczoną w oleju na patelnię na rozgrzany olej i smażyć na złoto z obydwu stron. Odłożyć na papierowy ręcznik. Podawać posypane cukrem pudrem.Najlepiej smakują na ciepło, ale zimne też są pyszne./wydrukuj przepis/