Wykonanie
Składniki :1 i 1/2 szklanki
mąki /25 dag/15 g
drożdżyszklanka tłustego
mleka2
jajka4 łyżki
cukru2 łyżki
masłaolej do smażenia
Przygotowanie :
Mleko podgrzać ( ale nie gotować), wlać je do dużej miski, dodać pokruszone
drożdże, łyżkę
cukru i kilka łyżek
mąki - z tej która jest już odmierzonaCałość wymieszać , przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia- na około 20 minGdy zaczyn ruszy, oddzielić
żółtka od
białek,
białka ubić wsypując pozostałe 3 łyżki
cukru oraz dodawać po
żółtku - ubijać, dodać do wyrośniętego rozczynu
Masło stopić- wystudzićPozostałą
mąkę przesiać do powstałej masy, wlać letnie
masło- mieszać drewnianą łyżką, aż powstaną pęcherzyki powietrza- ciasto powinno
mieć konsystencję gęstej
śmietany, jeśli jest za gęsta, dodać ciut
mleka. Ciasto odstawić na około 30 min. do wyrośnięciaDużą ilość
oleju mocno podgrzać na patelni, nakładać głęboką łyżką porcje ciasta, smażyć z obu stron na rumianoPlacuszki odsączyć na papierze.
Z tej ilości składników usmażyłam 10 pysznych placuszków.
Przepis z "Moje gotowanie" VI-VIII 2008 nr 1/2008