Wykonanie
Delikatne, mięciutkie i pulchne
ciasto drożdżowe aż sama jestem w szoku że mi wyszło, aż takie dobre. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe posmarowane
masełkiem ze szklanką
mleka lub
kakao.Składniki:1/2 litra
mleka10 dag
drożdży1 szklanka
cukru1 kg
mąki3
jajka3 łyżki
oleju1/3 kostki
masłaDo lekko podgrzanego
mleka wkładamy
drożdże, mieszamy aż się rozpuszczą, a następnie dodajemy 1/3 ze szklanki
cukru i garść
mąki.Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Miksowanie.............................................................Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
A tak wyrósł mi rozczyn..................................Kiedy ciasto
potroi swoją objętość wówczas dodajemy
jajka,
olej, roztopione
masło, resztę
cukru i
mąki.
Dodawanie reszty składników..................................................Wszystko razem dokładnie wyrabiamy przez około 10 minut, a następnie wykładamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia dużą foremkę.
Na brytfance....................................................................Ciasto z brytfanką odstawiamy do wyrośnięcia.
A tak wyrosło ciasto przed pieczeniem...............................................Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na około 60 minut. Smacznego !
Ciasto drożdżowe.......................................................................
I jeszcze raz
drożdżowe...................................................................