Wykonanie
Sezon
truskawkowy nie może obyć się bez tradycyjnego drożdżowca z kruszonką. Został pożarty w ciągu jednego przysiądnięcia. Jest zadziwiająco prosty do zrobienia i przypomina mi smak dzieciństwa…A zapach rozchodzący się po domu podczas pieczenia - bezcenny.Składniki:
około 0,5 kg
mąki ( najczęściej na oko, bo zawsze dosypuję, żeby miało odpowiednią konsystencję),3
jaja,1 szkl.
mleka,5 dkg
drożdży,0,5 szkl.
cukru,3 łyżki
oleju,
truskawki wg uznania, jednak nie za dużo, żeby ciasto nie zawilgotniało.Dodatkowo na kruszonkę:5 dkg
masła roztopionego,5 dkg
mąki,5 dkg
cukru.Przygotowanie:W shakerze wymieszać podgrzane
mleko,
jajka,
cukier i
drożdże. Wlać do miski, dosypać
mąkę,wlać
olej, wyrobić i odstawić do wyrośnięcia (
mąki dosypywać tyle, żeby ciasto nie lepiło się do rąk). Kiedy ciasto podwoi swą objętość, wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia, znowu poczekać chwilę na wyrośnięcie, ułożyć
owoce. Wymieszać wszystkie składniki kruszonki, posypać ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 C, zwiększyć temperaturę do 180 C i piec około 40 minut. Jeśli piekarnik z nawiewem to nawet krócej. Sprawdzić patyczkiem, czy nie klei się ciasto, żeby nie było zakalca. Oczywiście wybór
owoców dowolny, zależny od sezonu.