Wykonanie
Drożdżówka to najbardziej polskie ciasto, jakie można sobie wyobrazić. Ostatnio było egzotycznie/zagranicznie a zatem dziś drożdżówka. To przepis mojej koleżanki Ani, piekłam ją razem z nią więc nie jestem pewna czy dobrze pamiętam, w razie potrzeby zawsze
mogę dopytać.
Składniki:3 szklanki
mąki,1/4 szklanki
oleju,3/4 szklanki
mleka,1/2 szklanki
cukru,3
jajka,
Drożdże 5 grKruszonka:
Masło,
cukier,
mąka.Wykonanie:
Drożdże, 1 łyżkę
cukru, 1 łyżkę
mąki zalewamy ciepłym
mlekiem (nie gorącym) i odstawiamy.
Jajka ucieramy z
cukrem i dodajemy przesianą
mąkę. Delikatnie mieszamy, a następnie dodajemy masę z
drożdżami oraz
olej (tak po kilka łyżek). Wrabiamy ciasto, robimy to tak długo aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Kiedy jest już dobrze wyrobione posypujemy je
mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aż podwoi swoją objętość.
Potem wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i znowu odstawiamy żeby podrosło.Kruszonka wykonanie: na patelni rozpuszczamy
masło, posypujemy
mąką i dodajemy
cukier.Kiedy ciasto wyrośnie obsypujemy je kruszonką i wstawiamy do piekarnika. Temp. 180 stopni około 40 min.