ßßß
Składniki:3 szklanki mąki,1/4 szklanki oleju,3/4 szklanki mleka,1/2 szklanki cukru,3 jajka,Drożdże 5 grKruszonka:Masło,cukier,mąka.Wykonanie:Drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki zalewamy ciepłym mlekiem (nie gorącym) i odstawiamy.Jajka ucieramy z cukrem i dodajemy przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy, a następnie dodajemy masę z drożdżami oraz olej (tak po kilka łyżek). Wrabiamy ciasto, robimy to tak długo aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Kiedy jest już dobrze wyrobione posypujemy je mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aż podwoi swoją objętość.Potem wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i znowu odstawiamy żeby podrosło.Kruszonka wykonanie: na patelni rozpuszczamy masło, posypujemy mąką i dodajemy cukier.Kiedy ciasto wyrośnie obsypujemy je kruszonką i wstawiamy do piekarnika. Temp. 180 stopni około 40 min.