Wykonanie
Ten fantastyczny, prosty przepis otrzymałam od koleżanki- dzięki Ada :-) Do ciasta można dodać dowolne
owoce, ja zrobiłam ze
śliwkami. Ich delikatną kwaskowatość przełamałam słodkim lukrem, wyszło idealnie.Składniki na dużą blaszkę:kostka
drożdży3/4 szklanki
cukru4 roztrzepane
jajka3/4 szklanki zimnego
mleka3/4 szklanki
oleju4 szklanki
mąki1 kg
śliwek umytych, pozbawionych pestek, ja pokroiłam na 8kruszonka:1 szklanka
mąkipół szklanki
cukrucukier wanilinowy12 dag
masłalukier:pół szklanki
cukru pudruodrobina
wody, do powstania lekko lejącego lukruopcjonalnie kilka kropel
soku z cytrynyWszystkie składniki ciasta dodajemy po kolei do miski,
drożdże najpierw rozkruszamy. Zostawiamy na 1-2 godziny następnie mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy
owocami a następnie kruszonką (wszystkie składniki wyrabiamy i rozkruszamy na ciasto).Pieczemy 50 minut w 170 st.C.Ostudzone ciasto polewamy lukrem lub posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego!