ßßß Cookit - przepis na Warstwowe ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Warstwowe ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Ten fantastyczny, prosty przepis otrzymałam od koleżanki- dzięki Ada :-) Do ciasta można dodać dowolne owoce, ja zrobiłam ze śliwkami. Ich delikatną kwaskowatość przełamałam słodkim lukrem, wyszło idealnie.
Składniki na dużą blaszkę:
kostka drożdży
3/4 szklanki cukru
4 roztrzepane jajka
3/4 szklanki zimnego mleka
3/4 szklanki oleju
4 szklanki mąki
1 kg śliwek umytych, pozbawionych pestek, ja pokroiłam na 8
kruszonka:
1 szklanka mąki
pół szklanki cukru
cukier wanilinowy
12 dag masła
lukier:
pół szklanki cukru pudru
odrobina wody, do powstania lekko lejącego lukru
opcjonalnie kilka kropel soku z cytryny
Wszystkie składniki ciasta dodajemy po kolei do miski, drożdże najpierw rozkruszamy. Zostawiamy na 1-2 godziny następnie mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy owocami a następnie kruszonką (wszystkie składniki wyrabiamy i rozkruszamy na ciasto).
Pieczemy 50 minut w 170 st.C.
Ostudzone ciasto polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło:http://muffinkoweniebo.blogspot.com/2014/09/warstwowe-ciasto-drozdzowe-ze-sliwkami.html