ßßß
Plątał mi się po lodówce rabarbar. Było go tak nijak ... Za mało żeby zrobić ciasto, a za dużo żeby go zlekceważyć ;) Postanowiłam więc zrobić racuchy z rabarbarem :) Są pyszne, mięciuteńkie, delikatne. Doskonale smakują zarówno ciepłe, jak i na drugi dzień już wystudzone. Polecam :)Składniki:400g mąki50g drożdży50g masła500 ml letniego mleka2 jajka50g cukru + 1 łyżeczkadodatkowo:kilka lasek rabarbaruok.4 łyżeczki cukrucukier puder do posypaniaolej do smażeniaDrożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Jajka utrzeć z pozostałym cukrem. Mleko wlać do mąki, dodać drożdże, utarte jajka i roztopione przestudzone masło. Wyrobić dobrze aż do momentu ukazania się pęcherzyków. Pozostawić do wyrośnięcia.W tym czasie rabarbar obrać i pokroić na kawałki o grubości ok.1,5 - 2cm. Wrzucić go na suchą patelnię. Posypać cukrem i podgrzewać kilka minut do momentu puszczenia soku i rozpuszczenia cukru. Wystudzić.Gdy ciasto wyrośnie dodać rabarbar i wymieszać. Układać łyżką na gorący tłuszcz i piec na złoto z dwóch stron. Upieczone odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym, a następnie posypać cukrem pudrem. Podawać z dowolnymi ulubionymi dodatkamiSmacznego :)