ßßß
50 g świeżych drożdży3/4 szklanki mleka2/3 szklanki cukru500 g mąki3 jajka70 g stopionego masłaok. 3 łodyg rabarbaru3/4 szklanki cukru pudru100 g mąki50 g masła50 g cukruPrzygotować zaczyn: drożdże pokruszyć, zalać podgrzanym mlekiem i wymieszać z łyżką cukru. Odstawić do wyrośnięcia, przykryte ściereczką. Jajka roztrzepać z cukrem. Dodać drożdże i roztopiony tłuszcz. Wsypać mąkę i wyrobić. Odstawić, przykryte, aż podwoi objętość.Rabarbar obrać i pokroić na ok. 2 centymetrowe paseczki. Cukier puder zagotować z łyżką wody. Dodać rabarbar, trzymać na ogniu kilka minut. Odstawić do wystygnięcia.Przygotować kruszonkę: masło zagnieść z mąką i cukrem na drobne grudki.Gdy ciasto wyrośnie, wyrobić krótko ponownie. Następnie uformować drożdżówki o dowolnym kształcie. Nałożyć rabarbar wraz z odrobiną powstałego syropu. Po wierzchu posypać kruszonką.Piec ok. 20-25 min. w temperaturze 180 stopni.Smacznego!