Wykonanie

Mamy dla Was kolejną propozycję wypieku z
rabarbarem. Tym razem drożdżak. Pyszny, miękki, pachnący świeżym
masłem. Jego wykonanie nie przysparza większych kłopotów, ładnie rośnie i świetnie się piecze.Zapewniam, że jak spróbujecie jeden kawałek to na tym jednym się nie skończy. A znam taką jedną nastolatkę, która pożarła takich kawałków chyba kilkanaście :) Uznaję to za mega komplement!Potrzebujesz:
Ciasto drożdżowe:1 szklanka
mleka,1 szklanka
cukru,200 g
masła,4
jajka,50 g świeżych
drożdży,4 szklanki
mąki pszennej,600 g
rabarbaru,
cukier puder do posypania wierzchu ciastaKruszonka:75 g
cukru,75 g
masła,150 g
mąki pszennejWykonanie:Do rondelka wlej
mleko, dodaj
cukier i pokrojone na kawałki
masło. Podgrzewaj cały czas mieszając na średnim ogniu aż
masło i
cukier się rozpuszczą. Przelej do większej miski i zmiksuj z
jajkami. Wkrusz
drożdże do ciepłej masy i ponownie zmiksuj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 2 godziny aż masa się spieni.W czasie kiedy zaczyn rośnie posmaruj
masłem i wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach około 28x40 cm.Kiedy ciasto jest już spienione dodaj przesianą
mąkę i wyrób (możesz miksować mikserem z końcówkami do
ciasta drożdżowego) przez 15 minut, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się bardzo kleiło. Nie dodawaj więcej
mąki! Ciasto wyłóż do przygotowanej blaszki i równomiernie rozprowadź.W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni C i pokrój
rabarbar na 1/2 cm kawałki.Przygotuj kruszonkę: na patelni rozpuść
masło z
cukrem. Gdy
masło zacznie się gotować dodaj
mąkę i wymieszaj. Odstaw z ognia i przełóż kruszonkę do miseczki.Na ciasto w blaszce wyłóż
rabarbar a następnie rozsyp przestudzoną kruszonkę.Do nagrzanego piekarnika wstaw blachę z
ciastem, otwórz drzwiczki piekarnika na oścież i podgrzewaj tak ciasto przez 20 minut aby urosło. Następnie zamknij piekarnik i piecz ciasto przez 25 minut aż brzegi lekko się zrumienią na złoty kolor. Sprawdź patyczkiem środek ciasta – jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe. Przed podaniem posyp wierzch
cukrem pudrem.




Smacznego!*Przepis z moimi zmianami z www.kwestiasmaku.com