ßßß
Mamy dla Was kolejną propozycję wypieku z rabarbarem. Tym razem drożdżak. Pyszny, miękki, pachnący świeżym masłem. Jego wykonanie nie przysparza większych kłopotów, ładnie rośnie i świetnie się piecze.Zapewniam, że jak spróbujecie jeden kawałek to na tym jednym się nie skończy. A znam taką jedną nastolatkę, która pożarła takich kawałków chyba kilkanaście :) Uznaję to za mega komplement!Potrzebujesz:Ciasto drożdżowe:1 szklanka mleka,1 szklanka cukru,200 g masła,4 jajka,50 g świeżych drożdży,4 szklanki mąki pszennej,600 g rabarbaru,cukier puder do posypania wierzchu ciastaKruszonka:75 g cukru,75 g masła,150 g mąki pszennejWykonanie:Do rondelka wlej mleko, dodaj cukier i pokrojone na kawałki masło. Podgrzewaj cały czas mieszając na średnim ogniu aż masło i cukier się rozpuszczą. Przelej do większej miski i zmiksuj z jajkami. Wkrusz drożdże do ciepłej masy i ponownie zmiksuj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 2 godziny aż masa się spieni.W czasie kiedy zaczyn rośnie posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach około 28x40 cm.Kiedy ciasto jest już spienione dodaj przesianą mąkę i wyrób (możesz miksować mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego) przez 15 minut, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się bardzo kleiło. Nie dodawaj więcej mąki! Ciasto wyłóż do przygotowanej blaszki i równomiernie rozprowadź.W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni C i pokrój rabarbar na 1/2 cm kawałki.Przygotuj kruszonkę: na patelni rozpuść masło z cukrem. Gdy masło zacznie się gotować dodaj mąkę i wymieszaj. Odstaw z ognia i przełóż kruszonkę do miseczki.Na ciasto w blaszce wyłóż rabarbar a następnie rozsyp przestudzoną kruszonkę.Do nagrzanego piekarnika wstaw blachę z ciastem, otwórz drzwiczki piekarnika na oścież i podgrzewaj tak ciasto przez 20 minut aby urosło. Następnie zamknij piekarnik i piecz ciasto przez 25 minut aż brzegi lekko się zrumienią na złoty kolor. Sprawdź patyczkiem środek ciasta – jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe. Przed podaniem posyp wierzch cukrem pudrem.


Smacznego!*Przepis z moimi zmianami z www.kwestiasmaku.com