ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe:

Ciasto drożdżowe:

nazwa

Wykonanie

Mamy dla Was kolejną propozycję wypieku z rabarbarem. Tym razem drożdżak. Pyszny, miękki, pachnący świeżym masłem. Jego wykonanie nie przysparza większych kłopotów, ładnie rośnie i świetnie się piecze.
Zapewniam, że jak spróbujecie jeden kawałek to na tym jednym się nie skończy. A znam taką jedną nastolatkę, która pożarła takich kawałków chyba kilkanaście :) Uznaję to za mega komplement!
Potrzebujesz:
Ciasto drożdżowe:
1 szklanka mleka,
1 szklanka cukru,
200 g masła,
4 jajka,
50 g świeżych drożdży,
4 szklanki mąki pszennej,
600 g rabarbaru,
cukier puder do posypania wierzchu ciasta
Kruszonka:
75 g cukru,
75 g masła,
150 g mąki pszennej
Wykonanie:
Do rondelka wlej mleko, dodaj cukier i pokrojone na kawałki masło. Podgrzewaj cały czas mieszając na średnim ogniu aż masło i cukier się rozpuszczą. Przelej do większej miski i zmiksuj z jajkami. Wkrusz drożdże do ciepłej masy i ponownie zmiksuj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 2 godziny aż masa się spieni.
W czasie kiedy zaczyn rośnie posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach około 28x40 cm.
Kiedy ciasto jest już spienione dodaj przesianą mąkę i wyrób (możesz miksować mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego) przez 15 minut, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się bardzo kleiło. Nie dodawaj więcej mąki! Ciasto wyłóż do przygotowanej blaszki i równomiernie rozprowadź.
W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni C i pokrój rabarbar na 1/2 cm kawałki.
Przygotuj kruszonkę: na patelni rozpuść masło z cukrem. Gdy masło zacznie się gotować dodaj mąkę i wymieszaj. Odstaw z ognia i przełóż kruszonkę do miseczki.
Na ciasto w blaszce wyłóż rabarbar a następnie rozsyp przestudzoną kruszonkę.
Do nagrzanego piekarnika wstaw blachę z ciastem, otwórz drzwiczki piekarnika na oścież i podgrzewaj tak ciasto przez 20 minut aby urosło. Następnie zamknij piekarnik i piecz ciasto przez 25 minut aż brzegi lekko się zrumienią na złoty kolor. Sprawdź patyczkiem środek ciasta – jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe. Przed podaniem posyp wierzch cukrem pudrem.
Smacznego!
*Przepis z moimi zmianami z www.kwestiasmaku.com
Źródło:http://gotowanieodswieta.blogspot.com/2014/05/ciasto-drozdzowe-z-rabarbarem.html