ßßß Cookit - przepis na Świetne Drożdżowe z Truskawkami, Rabarbarem i Kruszonką

Świetne Drożdżowe z Truskawkami, Rabarbarem i Kruszonką

nazwa

Wykonanie

Koszmarne wspomnienie przedszkolnego kompotu z rabarbaru, na długie lata zniechęciło mnie do tego warzywa. Dziś debiutuję - to moje pierwsze w życiu, własnoręcznie przygotowane coś z rabarbarem. Na dobry początek i na wszelki wypadek:-), dodałam truskawki.....oraz duuużo maślanej kruszonki. Rezultat? Przeszedł wszelkie oczekiwania. Wyszło najpyszniejsze ciasto z truskawkami, jakie można sobie wyobrazić i teraz już sama nie wiem, czy to zasługa mariażu z rabarbarem, a może cuda czyni raczej (REWELACYJNY!!!) drożdżowy spód albo.. maślana kruszonka?:-) Tak, czy inaczej jestem zachwycona, a wypiek z pewnością doczeka się niejednej powtórki.
źródło: wespół w zespół:-) Kwestia Smaku i.. ja.
Składniki na formę 26x33 cm lub nawet nieco większą:
Owoce:
500g truskawek
2-3 łodygi rabarbaru
Ciasto drożdżowe:
200g masła
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru + dodatkowo kilka łyżek do wymieszania z rabarbarem
4 szklanki mąki pszennej
4 jaja
1 opakowanie suchych drożdży lub 35g świeżych
cukier puder do posypania ciasta po upieczeniu
Kruszonka:
8 łyżek mąki pszennej
4 łyżki masła
4 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Ciasto drożdżowe:
Mleko, cukier i masło umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do rozpuszczenia się masła i cukru. Lekko studzimy. Przelewamy do misy miksera i mieszamy z jajkami, upewniwszy się, że płyn nie jest zbyt gorący. Następnie wsypujemy suche drożdże lub wkruszamy świeże. Dokladnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe, zaciszne miejsce. Masa powinna spienić się i zgęstnieć.
Po tym czasie, dodajemy przesianą makę i wyrabiamy ręcznie lub mikserem, do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Gotowe przekładamy do wyłozonej papierem do pieczenia formy i odstawiamy.
W międzyczasie przygotowujemy owoce oraz kruszonkę i wykładamy je na ciasto. Całość ponownie odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Otwieramy drzwiczki i wkładamy blachę z ciastem. Pieczemy przy otwartych drzwiczkach około 20 minut. Następnie zamykamy i pieczemy kolejne 30-40 minut. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Owoce:
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i dzielimy na połówki lub ćwiartki. Rabarbar obieramy i kroimy w 0,5 cm kawałki, a następnie mieszamy z cukrem (ilość wedle uznania).
Kruszonka:
Na blat lub stolnicę sypiemy mąkę, dodajemy do niej cukier puder i masło. Całość mieszamy rękami wgniatając masło. Następnie porcje mieszanki kruszonkowej rozcieramy palcami, w razie potrzeby dosypując troszkę mąki, rozcieramy i lekko podrzucamy i znowu rozcieramy i podrzucamy. Robimy tak do chwili aż całość zamieni nam się w malutkie kuleczki masła otulone mąką i cukrem pudrem.
To będzie znak, że nasza kruszonka jest już gotowa.
Z podanej ilości składników wychodzi naprawdę solidna porcja kruszonki. Wystarczy nawet na baaardzo duże ciasto. Nadwyżki kruszonki można z powodzeniem przechowywać w lodówce nawet przez 2 tygodnie.
Życzę Wam Smacznego!:-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2013/06/swietne-drozdzowe-z-truskawkami.html