ßßß
Składniki:2 gałązki rabarbaru310 gramów mąki pszennej110 ml mleka15 gramów drożdży3 łyżeczki cukru1 jajko30 gramów masła250 ml oleju4 łyżeczki cukrucukier puderRabarbar pokroić na plasterki, posłodzić i odstawić na bokDrożdże wymieszać z cukrem aż będą płynne. Potrwa to ok. 1-2 minutDo miski wrzucić wszystkie składniki na ciasto razem z rozrobionymi drożdżami i wymieszaćOdstawić na 30 minut do wyrośnięcia przykrywając ściereczkąNastawić piekarnik na 180 st. C (mój z termoobiegiem)Po wyrośnięciu ciasto zwinąć w rulon, odrywać go po kawałku, formować kulki i rozwałkowywaćNa środku układać po kilka plasterków rabarbaru i formować niestaranne bułeczkiPiec ok. 20-25 minutPosypać cukrem pudremSmacznego :)