ßßß Cookit - przepis na Rogale marcińskie

Rogale marcińskie

nazwa

Wykonanie

Rogaliki wykonałam z kilku przepisów i złączyłam w jeden. W trakcie robienia stwierdziłam, że można to wszystko wykonać naprawdę dużo szybciej... Nie chodzi o to, żeby robić byle jak, ale o to, żeby nie spędzić dwóch dni w kuchni. A i tak rogaliki wychodzą przepyszne! :)
Składniki: na ciasto drożdżowo-francuskie
1/2 kg mąki tortowej
1 szklanka mleka
250 gramów masła mocno schłodzonego
2 jajka
1 łyżka cukru
1/4 łyżeczki soli
40 gramów świeżych drożdży
3 krople aromatu migdałowego
na nadzienie
350 g białego maku (w sklepie nie dostałam białego więc piekłam z niebieskiego)
100 g masy marcepanowej (u mnie dwa batoniki marcepanowe, z których odkroiłam czekoladę)
100 gramów cukru
100 gramów miodu
50 gramów masła
100 gramów orzechów włoskich
100 gramów płatków migdałowych
60 gramów kandyzowanej skórki pomarańczowej
70 gramów rodzynek
2 jajka
8 okrągłch pokruszonych biszkoptów
3 szklanki mleka do gotowania maku
dodatkowo
jajko roztrzepane z wodą w proporcji 1:1 - do posmarowania rogalików przed włożeniem do piekarnika
2 szklanki cukru pudru, 5 łyżek gorącego mleka, 3 krople aromatu wanilii - na lukier
posiekane orzechy lub migdały - do posypania
Robimy ciasto:
Drożdże rozpuścić z 1 szklanką lekko ciepłego mleka i łyżką cukru i wlać do mąki
Jajka roztrzepać z solą i 3 kroplami aromatu migdałowego, dodać do mąki, wymieszać łyżką i zagnieść
Dłonie nasmarować lekko olejem, obtłuścić ciasto zwijając je w kulę i włożyć w naczyniu pod przykryciem na ok. 30 minut do lodówki
Wyjąć z lodówki, podsypać stolnicę mąką i rozwałkować na wydłużony prostokąt. Na 2/3 ciasta położyć mocno schłodzone pokrojone w plasterki masło i złożyć jak na zdjęciach: najpierw 1/3 pustego ciasta bez masła na 1/3 część ciasta z masłem, a następnie na kolejną 1/3 część ciasta z masłem
Obrócić o 90 stopni i przewałkować. Ponownie złożyć na prostokąt i złożyć na 3 części. Włożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut.
Powtórzyć całą czynność jeszcze 3 razy podsypując mąką (powinno się władać ciasto do lodówki za każdym razem po złożeniu, ale ja tego nie robiłam, a ciasto i tak wyszło). Po ostatnim wałkowaniu, czwartym, ciasto pozostawić w lodówce na 5 godzin lub na noc (ja trzymałam całą noc).
Robimy nadzienie:
Mak i orzechy zalać 3 szklankami ciepłego mleka z 1 szklanką wody i odstawić na 15 minut. Po tym czasie gotować na małym ogniu przez kolejne 15 minut mieszając od czasu do czasu
Mak z orzechami odcedzić na sitku i pozostawić do odsączenia. Całkowicie ostudzić
Migdały, rodzynki i skórkę pomarańczową zmielić w malakserze.
Ostudzony mak z orzechami również zmielić w malakserze (lub maszynce)
Marcepan o temperaturze pokojowej rozdrobnić palcami, zmieszać z miodem w malakserze, dalej miksując dodać jajka i całość połączyć z makiem i orzechami
Dodać pokruszone biszkopty
Pozostawiamy do ostudzenia lub do następnego dnia (ja trzymałam w lodówce wraz z ciastem do dnia następnego)
Wykonujemy rogale:
Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną przykrywamy czystą ściereczką
Jedną część rozwałkujemy na prostokąt, z którego wycinamy trojkąty
Każdy trójkąt smarujemy masą makowo-bakaliową. Ja umieściłam masę w torebce foliowej i zrobiłam dziurkę, przez którą wyciskałam nadzienie
Każdy trójkąt zwijamy. Dłuższy koniec trójkąta po jednym zwinięciu delikatnie nacinamy na środku nożem (łatwiej będzie uformować rogalik bez ryzyka wypłynięcia bokiem masy)
Następnie zwijamy cały trójkąt od szerszego końca trójkąta do jego wierzchołka
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej nasze rogale. Smarujemy jajkiem wymieszanym z wodą...
... i pieczemy ok. 15 minut do zarumienienia
Po tym czasie wyjmujemy i studzimy
Robimy lukier:
Zagrzewamy 5 łyżek gorącego mleka. Cukier puder z mlekiem i 3 kroplami olejku waniliowego mieszamy w malakserze na jednolitą konsystencję. Polewamy lukrem rogale i od razu obsypujemy migdałami lub orzechami, żeby się przykleiły do lukru. U mnie - i orzechy i migdały :)
Smacznego!
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/11/rogale-marcinskie.html