Wykonanie
Rogaliki wykonałam z kilku przepisów i złączyłam w jeden. W trakcie robienia stwierdziłam, że można to wszystko wykonać naprawdę dużo szybciej... Nie chodzi o to, żeby robić byle jak, ale o to, żeby nie spędzić dwóch dni w kuchni. A i tak rogaliki wychodzą przepyszne! :)
Składniki: na
ciasto drożdżowo-francuskie1/2 kg
mąki tortowej1 szklanka
mleka250 gramów
masła mocno schłodzonego2
jajka1 łyżka
cukru1/4 łyżeczki
soli40 gramów świeżych
drożdży3 krople
aromatu migdałowegona nadzienie350 g białego
maku (w sklepie nie dostałam białego więc piekłam z niebieskiego)100 g masy marcepanowej (u mnie dwa batoniki marcepanowe, z których odkroiłam
czekoladę)100 gramów
cukru100 gramów
miodu50 gramów
masła100 gramów
orzechów włoskich100 gramów
płatków migdałowych60 gramów kandyzowanej
skórki pomarańczowej70 gramów
rodzynek2
jajka8 okrągłch pokruszonych
biszkoptów3 szklanki
mleka do gotowania
makudodatkowo
jajko roztrzepane z
wodą w proporcji 1:1 - do posmarowania rogalików przed włożeniem do piekarnika2 szklanki
cukru pudru, 5 łyżek gorącego
mleka, 3 krople aromatu
wanilii - na
lukierposiekane
orzechy lub
migdały - do posypaniaRobimy ciasto:
Drożdże rozpuścić z 1 szklanką lekko ciepłego
mleka i łyżką
cukru i wlać do
mąkiJajka roztrzepać z
solą i 3 kroplami
aromatu migdałowego, dodać do
mąki, wymieszać łyżką i zagnieśćDłonie nasmarować lekko
olejem, obtłuścić ciasto zwijając je w kulę i włożyć w naczyniu pod przykryciem na ok. 30 minut do lodówkiWyjąć z lodówki, podsypać stolnicę
mąką i rozwałkować na wydłużony prostokąt. Na 2/3 ciasta położyć mocno schłodzone pokrojone w plasterki
masło i złożyć jak na zdjęciach: najpierw 1/3 pustego ciasta bez
masła na 1/3 część ciasta z
masłem, a następnie na kolejną 1/3 część ciasta z
masłemObrócić o 90 stopni i przewałkować. Ponownie złożyć na prostokąt i złożyć na 3 części. Włożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut.Powtórzyć całą czynność jeszcze 3
razy podsypując
mąką (powinno się władać ciasto do lodówki za każdym razem po złożeniu, ale ja tego nie robiłam, a ciasto i tak wyszło). Po ostatnim wałkowaniu, czwartym, ciasto pozostawić w lodówce na 5 godzin lub na noc (ja trzymałam całą noc).Robimy nadzienie:
Mak i
orzechy zalać 3 szklankami ciepłego
mleka z 1 szklanką
wody i odstawić na 15 minut. Po tym czasie gotować na małym ogniu przez kolejne 15 minut mieszając od czasu do czasu
Mak z
orzechami odcedzić na sitku i pozostawić do odsączenia. Całkowicie ostudzić
Migdały,
rodzynki i
skórkę pomarańczową zmielić w malakserze.Ostudzony
mak z
orzechami również zmielić w malakserze (lub maszynce)Marcepan o temperaturze pokojowej rozdrobnić palcami, zmieszać z
miodem w malakserze, dalej miksując dodać
jajka i całość połączyć z
makiem i
orzechamiDodać pokruszone
biszkoptyPozostawiamy do ostudzenia lub do następnego dnia (ja trzymałam w lodówce wraz z
ciastem do dnia następnego)
Wykonujemy
rogale:Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną przykrywamy czystą ściereczką
Jedną część rozwałkujemy na prostokąt, z którego wycinamy trojkątyKażdy trójkąt smarujemy masą
makowo-
bakaliową. Ja umieściłam masę w torebce foliowej i zrobiłam dziurkę, przez którą wyciskałam nadzienie
Każdy trójkąt zwijamy. Dłuższy koniec trójkąta po jednym zwinięciu delikatnie nacinamy na środku nożem (łatwiej będzie uformować rogalik bez ryzyka wypłynięcia
bokiem masy)
Następnie zwijamy cały trójkąt od szerszego końca trójkąta do jego wierzchołkaNagrzewamy piekarnik do 190 stopniBlachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej nasze
rogale. Smarujemy
jajkiem wymieszanym z
wodą...
... i pieczemy ok. 15 minut do zarumienieniaPo tym czasie wyjmujemy i studzimyRobimy
lukier:Zagrzewamy 5 łyżek gorącego
mleka.
Cukier puder z
mlekiem i 3 kroplami
olejku waniliowego mieszamy w malakserze na jednolitą konsystencję. Polewamy lukrem
rogale i od razu obsypujemy
migdałami lub
orzechami, żeby się przykleiły do lukru. U mnie - i
orzechy i
migdały :)
Smacznego!