ßßß
Składniki: na ciasto drożdżowo-francuskie1/2 kg mąki tortowej1 szklanka mleka250 gramów masła mocno schłodzonego2 jajka1 łyżka cukru1/4 łyżeczki soli40 gramów świeżych drożdży3 krople aromatu migdałowego
na nadzienie350 g białego maku (w sklepie nie dostałam białego więc piekłam z niebieskiego)100 g masy marcepanowej (u mnie dwa batoniki marcepanowe, z których odkroiłam czekoladę)100 gramów cukru100 gramów miodu50 gramów masła100 gramów orzechów włoskich100 gramów płatków migdałowych60 gramów kandyzowanej skórki pomarańczowej70 gramów rodzynek2 jajka8 okrągłch pokruszonych biszkoptów3 szklanki mleka do gotowania makudodatkowojajko roztrzepane z wodą w proporcji 1:1 - do posmarowania rogalików przed włożeniem do piekarnika2 szklanki cukru pudru, 5 łyżek gorącego mleka, 3 krople aromatu wanilii - na lukierposiekane orzechy lub migdały - do posypaniaRobimy ciasto:Drożdże rozpuścić z 1 szklanką lekko ciepłego mleka i łyżką cukru i wlać do mąkiJajka roztrzepać z solą i 3 kroplami aromatu migdałowego, dodać do mąki, wymieszać łyżką i zagnieśćDłonie nasmarować lekko olejem, obtłuścić ciasto zwijając je w kulę i włożyć w naczyniu pod przykryciem na ok. 30 minut do lodówkiWyjąć z lodówki, podsypać stolnicę mąką i rozwałkować na wydłużony prostokąt. Na 2/3 ciasta położyć mocno schłodzone pokrojone w plasterki masło i złożyć jak na zdjęciach: najpierw 1/3 pustego ciasta bez masła na 1/3 część ciasta z masłem, a następnie na kolejną 1/3 część ciasta z masłem

Obrócić o 90 stopni i przewałkować. Ponownie złożyć na prostokąt i złożyć na 3 części. Włożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut.Powtórzyć całą czynność jeszcze 3 razy podsypując mąką (powinno się władać ciasto do lodówki za każdym razem po złożeniu, ale ja tego nie robiłam, a ciasto i tak wyszło). Po ostatnim wałkowaniu, czwartym, ciasto pozostawić w lodówce na 5 godzin lub na noc (ja trzymałam całą noc).Robimy nadzienie:Mak i orzechy zalać 3 szklankami ciepłego mleka z 1 szklanką wody i odstawić na 15 minut. Po tym czasie gotować na małym ogniu przez kolejne 15 minut mieszając od czasu do czasuMak z orzechami odcedzić na sitku i pozostawić do odsączenia. Całkowicie ostudzićMigdały, rodzynki i skórkę pomarańczową zmielić w malakserze.Ostudzony mak z orzechami również zmielić w malakserze (lub maszynce)Marcepan o temperaturze pokojowej rozdrobnić palcami, zmieszać z miodem w malakserze, dalej miksując dodać jajka i całość połączyć z makiem i orzechamiDodać pokruszone biszkoptyPozostawiamy do ostudzenia lub do następnego dnia (ja trzymałam w lodówce wraz z ciastem do dnia następnego)
Wykonujemy rogale:Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną przykrywamy czystą ściereczką
Jedną część rozwałkujemy na prostokąt, z którego wycinamy trojkątyKażdy trójkąt smarujemy masą makowo-bakaliową. Ja umieściłam masę w torebce foliowej i zrobiłam dziurkę, przez którą wyciskałam nadzienie
Każdy trójkąt zwijamy. Dłuższy koniec trójkąta po jednym zwinięciu delikatnie nacinamy na środku nożem (łatwiej będzie uformować rogalik bez ryzyka wypłynięcia bokiem masy)
Następnie zwijamy cały trójkąt od szerszego końca trójkąta do jego wierzchołkaNagrzewamy piekarnik do 190 stopniBlachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej nasze rogale. Smarujemy jajkiem wymieszanym z wodą...
... i pieczemy ok. 15 minut do zarumienieniaPo tym czasie wyjmujemy i studzimyRobimy lukier:Zagrzewamy 5 łyżek gorącego mleka. Cukier puder z mlekiem i 3 kroplami olejku waniliowego mieszamy w malakserze na jednolitą konsystencję. Polewamy lukrem rogale i od razu obsypujemy migdałami lub orzechami, żeby się przykleiły do lukru. U mnie - i orzechy i migdały :)


Smacznego!