Wykonanie
Rogalowy szał opętał całą Polskę więc nie mogłam nie ulec tym bardziej, że zrobiłam je po raz pierwszy. Chciałam się przekonać jak smakują te poznańskie przysmaki i musze przyznać, że naprawdę są smaczne ale czegóż innego można było się spodziewać skoro
drożdżowe ciasto maślane nie może nie smakować. Swoje rogaliki polałam lukrem i posypałam
płatkami migdałów bo całą
skórkę pomarańczową dałam do nadzienia.
Rogale marcińskie sa moją propozycją do akcji Gotujemy po polsku prowadzonej pod patronatem serwisu Z pierwszego tłoczenia a także dopisuję je do akcji orzechowej .
ŹródłoSkładniki:1 szklanka ciepłego
mleka1 łyżka suchych
drożdży1
jajkopół łyżeczki ekstraktu z
wanilii3,5 szklanki
mąki3 łyżki
cukruszczypta
soli225 miękkiego
masła (z tego 2 łyżki użyjemy do ciasta)Suche
drożdże wsypać do
mleka, zostawić na kilka minut, aby się rozpuściły i dobrze wymieszać. Dodać
jajko i
wanilię, wymieszać.
Mąkę,
cukier,
sól wymieszać razem w dużej misce, dodać lekko miękkie
masło (2 łyżki) i rozetrzeć palcami razem z
mąką. Dodać rozczyn mieszając łyżką, przełożyć ciasto na stolnicę i krótko wyrobić, tylko do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Nie wyrabiać za długo - ciasto powinno być lepiące i chłodne. Uformować w prostokąt, przykryć folią i schłodzić w lodówce około 1 godziny.Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować w prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm, tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół. Całą ilość
masła z przepisu rozsmarować równomiernie na cieście (zostawić 1/2 cm marginesu wokół). Złożyć 1/3 ciasta do góry, następnie złożyć dolną część tak, by przykryła te złożenia (tak, jak składamy kartkę papieru). Dobrze skleić brzegi i delikatnie wywałkować w prostokąt 25 x 17 cm używając jak najmniejszej ilości
mąki do podsypywania.Złożyć tak jak poprzednio i schłodzić przez 45 minut w lodówce. Proces wałkowania i składania powtarzać 3
razy, chłodząc ciasto
między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików.Nadzienie:30 dag białego
maku10 dag masy marcepanowej3/4 szklanki
cukru pudru10 dag
orzechów włoskich10 dag zblanszowanych
migdałów2 łyżki kandyzowanej
skórki pomarańczowej2 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany3 podłużne
biszkopty, pokruszone na okruszkiPonadto :
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka do posmarowaniaposiekane orzeszki lub
migdały do posypania
Mak i
orzechy sparzyć gorącą
wodą, po 15 minutach odcedzić i osączyć. Zmielić dwukrotnie w maszynce razem z
migdałami. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z
cukrem pudrem, dodać zmielony
mak z
bakaliami, okruszki
biszkoptowe i posiekaną
skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszać, dodać
śmietanę - ale tylko tyle by uzyskać dość zwartą, ale plastyczną masę. Masa nie powinna być zbyt płynna, ani zbyt twarda i reguluje się jej konsystencję dodając stopniowo
śmietanę.Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65 x 34 cm i przeciąć wzdłuż długiego
boku na 2 części. Każdy powstały w ten sposób pasek pokroić na 12 trójkątów. Rozsmarować nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta - zwijać rogaliki zaczynając od najszerszego
boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, lub do podwojenia objętości.Rozgrzać piekarnik do 180ºC, wyrośnięte
rogale posmarować
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem i piec około 20 minut, aż się ładnie zezłocą. Wyjać na kratkę i jeszcze ciepłe polać lukrem, posypać orzeszkami lub posiekanymi
migdałami.Smacznego :)