Wykonanie
Chyba każdy zna oldschoolową
rybę po grecku. Była daniem pewniakiem na przyjęciach w czasach, gdy dorastałam. Dziś to danie jest nieco zapomniane, dlatego je przypominam, ale w wersji odchudzonej. Mogą ją jeść osoby odchudzające się i pragnące nie przytyć, bo
ryba jest bez panierki i zawiera mnimalną ilość tłuszczu.Jeśli chcecie odchudzić danie, to
ryby nie smaży się lecz gotuję na parze lub w aromatycznym wywarze.Gotowanie
ryby na parze nie przysparza większych trudności jeśli posiada się odpowiedni wkład do garnka lub parowar. Na tej technice gotowanie nie
będę się skupiać, bo jest prosta i większość osób poradzi sobie z nią.Gotowanie (parzenie)
ryby w wywarze, jest nieco trudniejsze, a raczej wymaga więcej uwagi i wyczucia od kucharza, aby nie zepsuć produktu. Najlepiej użyć świeżej
ryby, mrożona jest bardziej wodnista i
mięso łatwo się rozpada. Po zanużeniu
ryby w wywarze należy kontrolować jej stan ugotowania, aby jej nie przegotować. Dobrze uparzone płaty mają jednolitą strukturę, są zwięzłe i lekko twarde, z łatwością można je wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej.Jeśli kupiliście
rybę mrożoną, to trzeba ją rozmrozić. Nie należy wkładać zamrożonych płatów do gorącego
wywaru, który ulegnie rozcieńczeniu, a
ryba będzie bez smaku.
Wywar do
ryby należy dobrze przyprawić, powinien
mieć wyrazisty smak, który przekaże rybie.
Rybę po grecku podaje się na zimno i na ciepło. Może być przystawką na przyjęciu lub częścią pełnowartościowego dania obiadowego. Moja ulubiona wersja -
ryba po grecku na ciepło, podana z
ryżem.



Składniki:1 kg płatów
ryby morskiej (takiej jak:
mintaj,
sola,
dorsz lub
halibut)
wywar do parzenia
ryby: 5 szklanek
wody, 1/2
cebuli, 4
liście laurowe, 5 ziarenek
ziela angielskiego, 5 ziarenek
czarnego pieprzu, 2 łyżeczki
soku z cytryny,
sól do smaku3 duże
marchewki3 duże
pietruszki1/2 bulwy
selera2 duże
cebule3 ząbki
czosnku5
liści laurowych10 ziaren
ziela angielskiego6
goździków1-2 łyżeczki
brązowego cukru (można astąpić
stewią lub
syropem agawy)1 łyżeczki
soli2,5 szklanki
przecieru pomidorowego (taki z butelki lub kartonika)2 łyżki
koncentratu pomidorowego1 łyżka
oleju do smażenia warzywewentualnie
sól,
cukier i
pieprz do smakuPrzygotowanie
ryby:Z przygotowanych składników ugotować
wywar (gotować na b. wolnym ogniu ok. 25 mniut od zagotowania
wody) i posolić do smaku.Przecedzić
wywar przez sito, czysty
wywar wlać do garnka, zmniejszyć gaz do minimum.W garnku z gorącym
wywarem układać po kilka płatów
ryby.
Wywar powinien przykrywać płaty.
Ryba nie powinna się gotować tylko parzyć, 10-15 minut (zależy od wielkości i grubości płatów).Następnie za pomocą łyżki cedzakowej wykładać płaty
ryby na sito, do odsączenia i wystudzenia.Uwaga! jeśli używacie mrożonych płatów, należy je przed parzeniem rozmrozić . Jeśli włożycie do
wywaru zamrożone płaty, jego temperatura obniży się,
lód rozcieńczy
wywar i straci smak. W takiej sytuacji trudno też określić właściwy czas parzenia
ryby.Przygotowanie:
Marchewki,
pietruszki i
selera obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.W garnku o grubym dnie rozgrzać
olej i dodać
cebule pokrojone w kostkę, smażyć 2 minuty.Następnie dodać utarte warzywa i drobno pokrojony
czosnek, smażyć jeszcze 2 minuty, intensywnie mieszając.Dodać po 1 szklance
wody i
przecieru pomidorowego,
koncentrat pomidorowy,
liście laurowe, ziarenka
ziela angielskiego,
goździki . Dodać również 1 łyżeczkę
soli i
cukru .Garnek przykryć pokrywką, zmniejszyć gaz do minimum, dusić warzywa przez 20 minut.Po tym czasie zdjąć pokrywkąę z garnka i lekko podkręcić gaz. Na tym etapie duszenia warzyw, płyny będą się redukowały. Gdy większość
wody odparuje, dodać pozostały
przecier pomidorowy. Dusić jeszcze jakiś czas, aż sos
pomidowy zostanie wchłonięty przez warzywa i będzie go bardzo mało.Następnie przyprawić warzywa wedle potrzeby,
solą,
cukrem i
pieprzem.Usunąć
przyprawy korzenne i pozostawić warzywa do wystygnięcia.Na dnie dużej salaterki ułożyć warstwę duszonych warzyw - użyć 1/2 przygotowanej porcji.Na warzywach ułożyć warstwę ugotowanej i wystudzonej
ryby i przykryć ją pozostałymi warzywami.Za pomocą łyżki wyrównać powierzchnię i wstawić na kilka godzin do lodówki.SmacznegoJeśli szukasz pomysłu na świąteczne dania z ryb, zobacz inne moje przepisy:Gravlax a la
tuńczykSałatka śledziowa z
burakamiŁosoś w galarecie
Sałata z
wędzonym łososiem i
krewetkamiSałatka lwowskaGravlax - marynowany
łosośNajlepsze
śledzie z
cebuląKotleciki z
łososiaŚledzie w miodzie
Łosoś z pieca