ßßß


Składniki:1 kg płatów ryby morskiej (takiej jak: mintaj, sola, dorsz lub halibut)wywar do parzenia ryby: 5 szklanek wody, 1/2 cebuli, 4 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 5 ziarenek czarnego pieprzu, 2 łyżeczki soku z cytryny, sól do smaku3 duże marchewki3 duże pietruszki1/2 bulwy selera2 duże cebule3 ząbki czosnku5 liści laurowych10 ziaren ziela angielskiego6 goździków1-2 łyżeczki brązowego cukru (można astąpić stewią lub syropem agawy)1 łyżeczki soli2,5 szklanki przecieru pomidorowego (taki z butelki lub kartonika)2 łyżki koncentratu pomidorowego1 łyżka oleju do smażenia warzywewentualnie sól, cukier i pieprz do smakuPrzygotowanie ryby:Z przygotowanych składników ugotować wywar (gotować na b. wolnym ogniu ok. 25 mniut od zagotowania wody) i posolić do smaku.Przecedzić wywar przez sito, czysty wywar wlać do garnka, zmniejszyć gaz do minimum.W garnku z gorącym wywarem układać po kilka płatów ryby. Wywar powinien przykrywać płaty.Ryba nie powinna się gotować tylko parzyć, 10-15 minut (zależy od wielkości i grubości płatów).Następnie za pomocą łyżki cedzakowej wykładać płaty ryby na sito, do odsączenia i wystudzenia.Uwaga! jeśli używacie mrożonych płatów, należy je przed parzeniem rozmrozić . Jeśli włożycie do wywaru zamrożone płaty, jego temperatura obniży się, lód rozcieńczy wywar i straci smak. W takiej sytuacji trudno też określić właściwy czas parzenia ryby.Przygotowanie:Marchewki, pietruszki i selera obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i dodać cebule pokrojone w kostkę, smażyć 2 minuty.Następnie dodać utarte warzywa i drobno pokrojony czosnek, smażyć jeszcze 2 minuty, intensywnie mieszając.Dodać po 1 szklance wody i przecieru pomidorowego, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, goździki . Dodać również 1 łyżeczkę soli i cukru .Garnek przykryć pokrywką, zmniejszyć gaz do minimum, dusić warzywa przez 20 minut.Po tym czasie zdjąć pokrywkąę z garnka i lekko podkręcić gaz. Na tym etapie duszenia warzyw, płyny będą się redukowały. Gdy większość wody odparuje, dodać pozostały przecier pomidorowy. Dusić jeszcze jakiś czas, aż sos pomidowy zostanie wchłonięty przez warzywa i będzie go bardzo mało.Następnie przyprawić warzywa wedle potrzeby, solą, cukrem i pieprzem.Usunąć przyprawy korzenne i pozostawić warzywa do wystygnięcia.Na dnie dużej salaterki ułożyć warstwę duszonych warzyw - użyć 1/2 przygotowanej porcji.Na warzywach ułożyć warstwę ugotowanej i wystudzonej ryby i przykryć ją pozostałymi warzywami.Za pomocą łyżki wyrównać powierzchnię i wstawić na kilka godzin do lodówki.SmacznegoJeśli szukasz pomysłu na świąteczne dania z ryb, zobacz inne moje przepisy:Gravlax a la tuńczykSałatka śledziowa z burakamiŁosoś w galarecieSałata z wędzonym łososiem i krewetkamiSałatka lwowskaGravlax - marynowany łosośNajlepsze śledzie z cebuląKotleciki z łososiaŚledzie w miodzieŁosoś z pieca