Wykonanie

Barszczyk ukraiński smaczna, pożywna zdrowa zupka. Uniwersalna, pasuje i zimą i latem :) Polecam.Składniki-
żeberka wędzone paski 30-40 dkg.- kawałek
boczku wędzonego-
buraki 4 -5 dużych sztuk-
marchewka,
seler, kawałek
białej kapusty- garść
fasolki szparagowej- puszka
białej fasolki-
pomidory 2 duże sztuki-
cebula,
czosnek 1 ząbek-
ziele angielskie,
listek laurowy,
majeranek,
kminek mielony, czerwona mielona
papryka,
sól,
pieprz-
natka pietruszkiWykonanieUmyte
żeberka dzielę na mniejsze kawałki i wraz z
boczkiem przekładam do większego garnka, zalewam
wodą, dodaje
sól,
ziele angielskie i
listek laurowy. Gotuję na wolnym ogniu.
Buraczki,
marchewkę,
seler kroję w kostkę,
kapustę szatkuję,
fasolkę szparagową w paseczki. Warzywa dodaję do zupy wraz z
cebulą ( w całości ) i drobniutko posiekanym
czosnkiem. Kiedy
mięso i warzywa są już prawie miękkie dodaję
fasolkę z puszki i pokrojone w kostkę, obrane ze skórki
pomidory. Doprawiam
majerankiem, mielonym
kminkiem i
papryką. Gotuję jeszcze chwilkę, na koniec dodaję posiekaną
natkę pietruszki. W tym momencie zupę można zabielić łyżką
śmietany, ja tego nie robię, wolimy czysty barszczyk. Zupę podaję posypaną
natka pietruszki z osobno ugotowanymi
ziemniakami.Smacznego :)