Wykonanie
Ostatnim razem gdy smażyłam
dyniowe gofry z
płatków owsianych, oczywiście wegańskie, nie wyszły w całości... Dziś się udało! Gofry zrobiłam z
mąki jaglanej jak i owsianej z dodatkiem 'jajka' z mielonego
siemienia lnianego . Poza tym już samo puree
dyniowe jest naturalnym zamiennikiem
jajek. W środku ukrywają się aromaty
cynamonu,
imbiru,
kardamonu oraz skórki z
pomarańczy . Podałam je wraz z chrupiącymi dodatkami - niesłodzonymi suszonymi
bananami oraz
orzechami pekan . Do tego jeszcze jadalne
kasztany i niesamowicie słodki
kakaowy sos
daktylowy . Były takie jak chciałam - grube i puszyste, w środku miękkie, a z zewnątrz chrupkie. Idealne na powitanie weekendu i generalnie na jesienne śniadanie :)
wegańskie owsiano-jaglane gofry
dyniowe z niesłodzonymi suszonymi
bananami, jadalnymi
kasztanami, pekanami oraz
kakaowym sosem
daktylowymvegan oat-millet pumpkin waffles with unsweetend dried
bananas, chesnuts, pecans and cocoa date sauceSkładniki:- 1/2 szklanki
mąki (owsianej i jaglanej 1:1)- 1/2 szklanki
mleka migdałowego (lub inne)-
cynamon,
kardamon,
imbir, skórka
pomarańczy- 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej- dwie łyżki gęstego puree
dyniowego- łyżka mielonego
siemienia lnianego + 3 łyżki
wody- łyżeczka
ksylitoluCałość bardzo dokładnie wymieszać ze sobą, ciasto ma być gęste. Smażyć ok. 7 min. (wychodzą dwa duże gofry) w nagrzanej, natłuszczonej (najlepiej
olejem kokosowym) gofrownicy. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Dziś propozycja na lunch-box. Ostatnio głównie zajadam się
dynią :) Jej smak podbił nie tylko moje podniebienie, ale też mamy, dlatego wspólnie zabieramy do szkoły i pracy te same dania. W tym tygodniu jadłyśmy m.in .
ryż jaśminowy z smażonym
tofu wędzonym,
suszonymi pomidorami oraz
brokułami, do tego pieczona
dynia . Często robię też kanapki z puree
dyniowym,
ogórkiem czy
pomidorem,
sałatą oraz
przyprawami.Wczoraj zabrałam ze sobą do szkoły wędzone
tofu pokrojone w plasterki, do tego upiekłam
dynie, a wszytko zagryzałam wraz z świeżą, ciepłą wieloziarnistą
bułką. Było pysznie! Polecam tego typu posiłki do szkoły, tym bardziej gdy ma się przed sobą cały dzień poza domem :)Udanego weekendu!