ßßß Cookit - przepis na - figa

- figa

nazwa

Wykonanie

Kontynuuje moje poranki z wypiekami, jakoś tak ostatnio mnie wzięło na wyciąganie śniadań z piekarnika. Tym smaczniejsze, gdy jeszcze świeżutkie, lekko ciepłe... Dziś muffinki ! Kukurydziane z dodatkiem dyni . Wegańskie, z siemieniem lnianym . W środku aromatyczne przyprawy - cynamon, imbir oraz skórka pomarańczy . Do schrupania orzechy włoskie oraz ziarna kakaowc a i oczywiście słodycz świeżych daktyli . Na ich wierzchu zapiekam figę . W 100% jesienne smaki, takie śniadania mogłyby nie mieć końca! :)
wegańskie dyniowe muffinki kukurydziane z orzechami włoskimi, ziarnem kakaowca oraz świeżymi daktylami i figą
vegan pumpkin cornmeal muffins with walnuts, cocoa nibs, fresh dates and fig
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki (kukurydziana, w tym łyżka owsianej)
- 2-3 porządne łyżki puree dyniowego
- szczypta proszku i sody oczyszczonej
- cynamon, imbir, skórka pomarańczy
- łyżeczka ziaren kakaowca
- świeże lub suszone daktyle (pokroić)
- dowolne orzechy, tu: włoskie
- ok. 1/2 szklanki mleka sojowego (lub inne roślinne)
- siemię lniane : łyżka + 2 łyżki cieplej wody
- figa
Siemię lniane połączyć z wodą i odstawić do zgęstnienia. Wymieszać ze sobą suche składniki. Następnie do masy dodać puree, siemię oraz mleko. Ciasto ma być bardzo gęste. Przełożyć do foremek na muffinki, na to nałożyć figę pokrojoną w plasterki. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 20-25 min. Smacznego!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Człowiek rozmyśla czy zrobić coś wbrew sobie, by innym było dobrze. Po co w ogóle się zastanawiać... Chyba czasem trzeba po prostu być 'egoistą'. Łagodniej, prościej - myśleć o sobie, czuć się z decyzją dobrze i swobodnie. Najważniejsze by mieć swoje zdanie i nie bać się wypowiedzieć.
Piątek, a potem weekendu początek! Udanego dnia :)
Źródło:http://prettystrawberries.blogspot.com/2014/09/811-ciag-dalszy-wypiekow-dyniowe-z-figa.html