Wykonanie
Kontynuuje moje poranki z wypiekami, jakoś tak ostatnio mnie wzięło na wyciąganie śniadań z piekarnika. Tym smaczniejsze, gdy jeszcze świeżutkie, lekko ciepłe... Dziś muffinki ! Kukurydziane z dodatkiem dyni . Wegańskie, z
siemieniem lnianym . W środku aromatyczne
przyprawy -
cynamon,
imbir oraz skórka
pomarańczy . Do schrupania
orzechy włoskie oraz ziarna kakaowc a i oczywiście
słodycz świeżych
daktyli . Na ich wierzchu zapiekam
figę . W 100% jesienne smaki, takie śniadania mogłyby nie
mieć końca! :)
wegańskie
dyniowe muffinki kukurydziane z
orzechami włoskimi, ziarnem kakaowca oraz świeżymi
daktylami i
figąvegan pumpkin cornmeal muffins with walnuts, cocoa nibs, fresh dates and fig
Składniki:- 1/2 szklanki
mąki (kukurydziana, w tym łyżka owsianej)- 2-3 porządne łyżki puree
dyniowego- szczypta proszku i
sody oczyszczonej-
cynamon,
imbir, skórka
pomarańczy- łyżeczka ziaren kakaowca- świeże lub
suszone daktyle (pokroić)- dowolne
orzechy, tu: włoskie- ok. 1/2 szklanki
mleka sojowego (lub inne roślinne)-
siemię lniane : łyżka + 2 łyżki cieplej
wody-
figaSiemię lniane połączyć z
wodą i odstawić do zgęstnienia. Wymieszać ze
sobą suche składniki. Następnie do masy dodać puree, siemię oraz
mleko. Ciasto ma być bardzo gęste. Przełożyć do foremek na muffinki, na to nałożyć
figę pokrojoną w plasterki. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 20-25 min. Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Człowiek rozmyśla czy zrobić coś wbrew sobie, by innym było dobrze. Po co w ogóle się zastanawiać... Chyba czasem trzeba po prostu być 'egoistą'. Łagodniej, prościej - myśleć o sobie, czuć się z decyzją dobrze i swobodnie. Najważniejsze by
mieć swoje zdanie i nie bać się wypowiedzieć.Piątek, a
potem weekendu początek! Udanego dnia :)