ßßß Cookit - przepis na 783. słodki i puszysty, wegański placek tofu.

783. słodki i puszysty, wegański placek tofu.

nazwa

Wykonanie

Proste składniki, nieco jesienne smaki... niesamowity placek! Wegański, owsiany z delikatnego, kremowego tofu . Połączenie imbiru i cynamonu, a do tego kawałki orzechów pekan oraz najlepsze tureckie daktyle . Podany z sezonową gruchą - soczysta, lekko miękka i słodka oraz chrupkim ziarnem kakaowca . Takim śniadaniem mogłabym często zaczynać dzień :)
wegański cynamonowo-imbirowy owsiany placek z tofu, z orzechami pekan i daktylami medjool podany z gruszką i ziarnem kakaowca
vegan cinnamon-ginger tofu oat pancake with pecans and medjool dates served with pear and cocoa nibs
Składniki:
- 1/2 kostki tofu silken miękkiego ok. 170g
- 1/2 szklanki mąki owsianej
- cynamon i imbir
- szczypta proszku do pieczenia oraz sody oczyszczonej
- opcjonalnie: syrop klonowy do smaku
- suszone daktyle medjool
- orzechy pekan
Tofu zmiksować na mus, następnie wymieszać z mąką, przyprawami oraz proszkiem i sodą. Gdy masa jest zbyt gęsta dolać trochę mleka roślinnego. Na koniec dodać posiekane orzechy pekan oraz daktyle. Smażyć placek na dobrze rozgrzanej patelni (u mnie na oleju kokosowym) pod przykryciem, z obu stron. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Z wakacji przyjechałam we wtorek, a arbuz nieustannie gości na naszym stole... Szkoda tylko, że to już nie ten smak. Gdybym mogła to najchętniej przetransportowałabym kilka arbuzów z Turcji do Polski :) Tymczasem zachwycam się smakiem tamtejszych daktyli. Tak jak ostatnio pisałam - są niesamowicie smaczne, duże, lepkie oraz maksymalnie słodkie - po prostu idealne!
Przyjemnego piątku! :)
Źródło:http://prettystrawberries.blogspot.com/2014/08/783-sodki-i-puszysty-weganski-placek.html