Wykonanie
Proste składniki, nieco jesienne smaki... niesamowity placek! Wegański, owsiany z delikatnego, kremowego
tofu . Połączenie
imbiru i
cynamonu, a do tego kawałki
orzechów pekan oraz najlepsze tureckie
daktyle . Podany z sezonową gruchą - soczysta, lekko miękka i słodka oraz chrupkim ziarnem kakaowca . Takim śniadaniem mogłabym często zaczynać dzień :)
wegański
cynamonowo-
imbirowy owsiany placek z
tofu, z
orzechami pekan i
daktylami medjool podany z
gruszką i ziarnem kakaowcavegan cinnamon-ginger
tofu oat pancake with pecans and medjool dates served with pear and cocoa nibs
Składniki:- 1/2 kostki
tofu silken miękkiego ok. 170g- 1/2 szklanki
mąki owsianej-
cynamon i
imbir- szczypta
proszku do pieczenia oraz
sody oczyszczonej- opcjonalnie:
syrop klonowy do smaku-
suszone daktyle medjool-
orzechy pekan
Tofu zmiksować na mus, następnie wymieszać z
mąką,
przyprawami oraz proszkiem i
sodą. Gdy masa jest zbyt gęsta dolać trochę
mleka roślinnego. Na koniec dodać posiekane
orzechy pekan oraz
daktyle. Smażyć placek na dobrze rozgrzanej patelni (u mnie na
oleju kokosowym) pod przykryciem, z obu stron. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Z wakacji przyjechałam we wtorek, a
arbuz nieustannie gości na naszym
stole... Szkoda tylko, że to już nie ten smak. Gdybym mogła to najchętniej przetransportowałabym kilka
arbuzów z Turcji do Polski :) Tymczasem zachwycam się smakiem tamtejszych
daktyli. Tak jak ostatnio
pisałam - są niesamowicie smaczne, duże, lepkie oraz maksymalnie słodkie - po prostu idealne!Przyjemnego piątku! :)