Wykonanie
"Najlepsze ciasto,jakie upiekłaś"stwierdziło moje dziecko - czy mam coś jeszcze dodać? :) Chyba tylko to,że piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm i musiałam je dopiekać,zatem polecam nieco większą formę.Mimo dość sporej ilości substancji słodzących ciasto nie jest za słodkie,konsystencją przypomina takie na bazie
bananów.Polecam:)
30 dkg
pasternaku100ml
soku jabłkowego2 łyżki
syropu klonowego lub golden
syrop27,5 dkg
mąki samorosnącej - kliknij po domowy sposób taką
mąkę1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka
cynamonu17,5 dkg
masła15 dkg
cukrupo 10 dkg
suszonych daktyli i
orzechów pekan
Pasternak kroję w kostkę,zalewam
sokiem jabłkowym i duszę na wolnym ogniu,aż zmięknie(trzeba pilnować,bo szybko się przypala).Jeśli zostało dużo soku,to trzeba odsączyć zostawiając 1 łyżkę,jeśli cały płyn się wygotował,to do ostudzonego
pasternaku dodać 1 łyżkę
soku jabłkowego oraz 2 łyżki
syropu klonowego i zblendować.
Mąkę łączę z proszkiem i
cynamonem.
Masło ucieram z
cukrem,następnie dodaję
mąkę z dodatkami,zblendowany
pasternak,całość mieszam,dodaję posiekane
daktyle i
orzechy i ponownie mieszam do połączenia składników.Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.Formę (proponuję 24 cm,w mniejszej trzeba dłużej piec) wykładam papierem do pieczenia,przekładam ciasto,jest dość gęste i piekę ok.35 min.do suchego patyczka.Ja w swojej tortownicy 20 cm.dopiekałam kolejne 15 min. i mimo że patyczek wyciągałam suchy,to po rozkrojeniu ciasto było lekko kleiste,choć upieczone.Smacznego!!!