Wykonanie
Słodziutkie,z lekko "ciągutkowym"wnętrzem blondies z
orzechami pekan.Bardzo szybciutko się je przygotowuje,a to ważne,gdy przychodzi ochota na
słodycze,a w domu akurat nie ma zapasu.Mnie wyszły z lekko klejącym środkiem,ale myslę,że to
wina piekarnika,który nie dopieka i trzeba korygować czas lub temperaturę.Mimo to smaczne:)
10 dkg
masła30 dkg jasnego muscovadopół łyżeczki
cynamonu - można dać trochę więcej2
jajka15 dkg
mąki10 dkg
orzechów pekan w połówkach1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasło rozpuszczam w rondelku na bardzo małym ogniu,dodaję
cukier i
cynamon i mieszam do połączenia i rozpuszczenia się
cukru-nie smażę,nie gotuję.Zdejmuję z ognia i po lekkim ostudzeniu dodaję rozbełtane
jajka i mieszam drewnianą łyżką,aż uzyskam jednolitą masę.Następnie dodaję
mąkę,
proszek do pieczenia i
orzechy,mieszam i wykładam do formy(28/17 cm) wyłożonej papierem i wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 min.Jeśli po sprawdzeniu wykałaczka jest sucha ciasto jest upieczone-ja piekłam 35 min.Po wyjęciu z piekarnika studzę w formie i chłodne wyjmuję.Wierzch można obsypać pudrem-ja pominęłam,bo ciasto jest bardzo słodkie.Smacznego!!!