Wykonanie
To ciasto jest wspomnieniem dzieciństwa. Banalnie proste, nie może się nie udać. Wygląda ciekawie, prawie jak
czarny salceson (stąd najpopularniejsza nazwa tego ciacha). U nas w domu nazywało się je "mieszane łyżką". Drewnianą. Nie pytajcie dlaczego, bo nie wiem:) Mama zawsze tak robiła i dla mnie użycie tej łychy jest jak wypowiedzenie zaklęcia. Bez tego ani rusz:) Podaną porcję pieczemy najlepiej w dużej tortownicy, albo mniejszej blaszce. Ja piekłam w dużej, więc wyszło dość płaskie.SKŁADNIKI7
jabłek3/4 szklanki
cukru3
jaja2 szklanki
mąkiłyżeczka
proszku do pieczeniałyżeczka
sody2 łyżki
kakao0,5 szklanki
oleju2 łyżeczki
cynamonudodatki wedle uznaniaja dałam:
suszone daktyle,
żurawinęmozna też dorzucić
orzechy,
rodzynkiWYKONANIE
Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki, przełożyć do dużej miski i posypać
cynamonem.Do
jabłek wsypujemy
cukier i dodatki. Na to wybijamy
jajka.Wszystko polewamy
olejem.Całość odstawiamy na pół godziny, po czym mieszamy wszystko dokładnie DREWNIANĄ łyżką.Masę wylewamy do formy wyłożónej papierem do pieczenia.Pieczemy 30-40 min. w temp.180 stopni. Do suchego patyczka:)Ja piekłam 25 minut,ale mój piekarnik jest sam z siebie jakiś taki turbo :)