Wykonanie
Dawno nie smażyłam
owoców w cieście, a przecież to tak smaczne danie! Są, więc dziś na śniadanie. Słodki, miękki, dojrzały
banan oraz soczysta
brzoskwinia zatopione w
orzechowym cieście z udziałem
mleka z
orzechów laskowych oraz
masła orzechowego - z
mąki jaglanej jak i owsianej . Do tego całość zwieńczona słodkim
daktylowym syropem oraz delikatnie oprószona
cynamonem . Nieskromnie przyznam - to najlepsze jakie
jadłam!
banan oraz
brzoskwinia w
orzechowym (owsiano-jaglanym) cieście wegańskie z
syropem daktylowym oraz
cynamonembanana and peach fried with nutty (oat and millet
flour)
cake vegan served with date
syrup and cinnamon
Składniki:- 1/2 szklanki
mąki (owsiana i jaglana 1:1)- ok. 1/2 szklanki
mleka z
orzechów laskowych (może być inne, roślinne)- szczypta
sody oczyszczonej oraz
proszku do pieczenia- łyżka
masła orzechowego-
banan i
brzoskwinia (lub inne
owoce)-
olej kokosowy do smażeniaWymieszać ze
sobą suche składniki. Następnie dodać
mleko oraz
masło orzechowe i dokładnie połączyć. Zanurzyć
owoce w gęstym cieście, by całe były nim pokryte i smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej na
oleju kokosowym. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Czas powoli żegnać się z dziennym światłem, lampa znowu 'powróci na salony'...Jak widać, ostatnio lubię pobawić się różnymi filtrami ;)Kolejna prosta, szybka i zdrowa propozycja obiadowa na...
fasolkę! Ostatnio przeglądając przepisy
doszłam do wniosku, że nie przyrządzałam tego lata
fasolki, więc jak najszybciej się za nią zabrałam, a to efekty moich działań:
zielona
fasolka w pomidorach z
cebulką i
czosnkiem,
suszonymi pomidorami oraz
słonecznikiem podana z jaśminowym
ryżem z
ziołami prowansalskimigreen beans in tomato sauce with onion and garlic, sun-dried tomatoes and sunflower seeds served with jasmine rice with herbs de ProvenceSkładniki: zielona
fasolka (pokrojona, ugotowana), 1/2
cebuli oraz ząbek
czosnku, dwa
pomidory z dziadkowej działki,
oliwa,
przyprawy:
papryka słodka i słodka wędzona,
pieprz, trochę
chilli,
bazylia,
kurkuma,
czosnek i
pietruszka - wszystko smażyć na patelni zaczynając od
cebuli i
czosnku, na koniec dodając
pomidory, a
potem fasolkę. Następnie wymieszać jeszcze z
suszonymi pomidorami i warto też podać z
słonecznikiem lub
pestkami dyni. do tego ugotowany
ryż jaśminowy z
przyprawą:
zioła prowansalskie.~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Ostatnie dni, a za oknem deszcz. Jednak miejmy nadzieję, że pojawi się jeszcze słońce. Tymczasem czuję już jesień i tak przyjemnie mi jakoś :)Miłego dnia!