Wykonanie
Na bazie przepisu na uwielbiane w moim otoczeniu, ciasto marchwiowe . Ciężkie, wilgotne ciasto, z dużą ilością dobra w środku. ;) Tym razem w wersji odświętnej - przełożone
dżemem i kremem
mascarpone.Piekłam je już trzy
razy, ale czasu na zdjęcia zawsze brakowało, te poniżej pstryknęłam na szybko, żeby przypadkiem o nim nie zapomnieć. :) Miało czekać na swoją blogową kolej, jednak znając życie, sezon na
dynie (choć długi) szybko by minął (zeszłoroczny hit - ciasto
dyniowe przełożone
konfiturą z zielonych
pomidorów, do dzisiaj się nie doczekało ;)), więc zmotywowana trwającym właśnie Festiwalem Dyni, przepis pokazuję już teraz, a zdjęcia obiecuję podmienić, jak tylko okoliczności pozwolą. Zachęcam do wypróbowania, szczególnie miłośników ciast z warzywnym wsadem. :)

2 szklanki startej na drobnych oczkach dyni (u mnie hokkaido)4
jajka1 1/4 szklanki
cukru2 szklanki
mąki2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia2 płaskie łyżeczki
sody oczyszczonej4 łyżki ekstraktu
waniliowego2 łyżki
kawowegołyżka
cynamonu1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1 1/2 szklanki
bakalii, grubo posiekanych (u mnie:
rodzynki,
orzechy: włoskie, laskowe,
nerkowce,
migdały i odrobina kandyzowanego
imbiru)100 g
białej czekolady, grubo posiekanejkostka
masłapuszka
ananasa w plastrach250 g
mascarpone80 ml kremówkiłyżka
cukru pudrułyżka ekstraktu z
waniliiszklanka
dżemu z gorzkich
pomarańczycukier puder do posypania
Masło roztopić i odstawić do wystygnięcia.
Jajka utrzeć z
cukrem na puszystą masę. Przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
sodą i
przyprawami, dodać do masy jajecznej. Dobrze wymieszać (można mikserem). Dodać startą
dynię, ponownie dobrze wymieszać. Dodać
bakalie,
czekoladę, ekstrakty i połowę osączonych na ręczniku papierowym i pokrojonych w niewielkie kawałki plastrów
ananasa - wymieszać, a następnie wlać ostudzone
masło i ponownie energicznie wymieszać.Przelać masę do blaszki (u mnie o wymiarach 21x28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni, do tzw. suchego patyczka. Chwilę przestudzić w uchylonym piekarniku, następnie wystawić na kratkę i zostawić do wystygnięcia.Przygotować krem:
mascarpone utrzeć z
cukrem, następnie cały czas ucierając stopniowo wlewać kremówkę. Dodać ekstrakt i wymieszać do uzyskania jednolitego kremu. Schłodzić.Pozostałego
ananasa posiekać drobno i wymieszać z
dżemem pomarańczowym.Przestudzone ciasto przekroić na pół, dolny blat posmarować równomiernie
dżemem, następnie kremem
mascarpone. Przykryć górnym blatem i lekko przycisnąć, przed podaniem oprószyć
cukrem pudrem.//ciasto na zdjęciu wykonane zostało z połowy porcji w tortownicy 18 cm.Smacznego!


***