SkładnikiBabeczki, 6 sztuk:120 ml mleka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii120 g masła70 g białej czekolady120 g mąki1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody oczyszczonej120 g cukrumała szczypta soli1 jajko, roztrzepaneKrem mascarpone:150 g sera mascarpone50 g cukru pudru2 łyżki soku z cytrynyDekoracja: np. gotowe ozdoby, kwiaty z masy marcepanowej lub posiekane orzechy włoskiePrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 160 stopni. Przygotować 6 papierowych papilotek o pojemności 125 ml każda i włożyć je we wgłębienia formy do muffinów (lub użyć jednorazowego zestawu papilotek na stelażu).Do rondelka wlać mleko, ekstrakt z wanilii, dodać masło i białą czekoladę połamaną na kosteczki. Na wolnym ogniu mieszać aż składniki się roztopią i połączą w jedną masę. Ostudzić.Przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszać z cukrem i solą. Następnie wymieszać łyżką z roztopionymi składnikami a na końcu z roztrzepanym jajkiem.Masą wypełnić papilotki, pozostawiając około 1 - 2 cm margines od góry na wyrośnięcie ciasta. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 - 30 minut aż babeczki urosną, zrumienią się, a do patyczka włożonego w środek babeczki nie będzie przyklejało się ciasto. Ostudzić w papilotkach.Ser mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Rozsmarować na dobrze ostudzonych babeczkach. Udekorować ozdobami lub posiekanymi orzechami włoskimi. Można schłodzić i trzymać w lodówce.