ßßß Cookit - przepis na Maślane babeczki z białą czekoladą

Maślane babeczki z białą czekoladą

nazwa

Wykonanie

Składniki
Babeczki, 6 sztuk:
120 ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
120 g masła
70 g białej czekolady
120 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
120 g cukru
mała szczypta soli
1 jajko, roztrzepane
Krem mascarpone:
150 g sera mascarpone
50 g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Dekoracja: np. gotowe ozdoby, kwiaty z masy marcepanowej lub posiekane orzechy włoskie
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Przygotować 6 papierowych papilotek o pojemności 125 ml każda i włożyć je we wgłębienia formy do muffinów (lub użyć jednorazowego zestawu papilotek na stelażu).
Do rondelka wlać mleko, ekstrakt z wanilii, dodać masło i białą czekoladę połamaną na kosteczki. Na wolnym ogniu mieszać aż składniki się roztopią i połączą w jedną masę. Ostudzić.
Przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszać z cukrem i solą. Następnie wymieszać łyżką z roztopionymi składnikami a na końcu z roztrzepanym jajkiem.
Masą wypełnić papilotki, pozostawiając około 1 - 2 cm margines od góry na wyrośnięcie ciasta. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 - 30 minut aż babeczki urosną, zrumienią się, a do patyczka włożonego w środek babeczki nie będzie przyklejało się ciasto. Ostudzić w papilotkach.
Ser mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Rozsmarować na dobrze ostudzonych babeczkach. Udekorować ozdobami lub posiekanymi orzechami włoskimi. Można schłodzić i trzymać w lodówce.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/babka/maslane_babeczki/przepis.html