ßßß Cookit - przepis na Maślane babeczki z kremem śmietankowym

Maślane babeczki z kremem śmietankowym

nazwa

Wykonanie

Muffiny to moja specjalność, piekę je od czasów liceum. Sprawia mi to niesamowitą radość, a w dniu ich wypieku warto się ze mną spotkać, bo obdarowuję nimi każdą spotkaną osobę :)
Dziś zaprezentuję przepis, o który byłam poproszona przez znajome łasuchy. Są to maślane babeczki z dodatkiem białej czekolady, podane z kremem śmietankowym. Ciasto samo w sobie jest sycące, dlatego w tym przypadku rezygnuję z nadzienia. Jeżeli ktoś ma pomysł na coś dobrego w środku, to chętnie posłucham!
Na 12 sztuk potrzebujemy
ciasto:
szklanka mleka
1 łyżka stołowa ekstraktu z wanilii (nie jest to obowiązkowy składnik, można z niego zrezygnować)
półtorej kostki masła
półtorej tabliczki białej czekolady
240 g mąki
240 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
szczypta soli
krem:
300 g serka śmietankowego na kanapki
100 g cukru pudru
4 łyżki soku z cytryny
Mleko wlewamy do rondelka i nastawiamy na mały ogień. Dodajemy masło i pokruszoną czekoladę. Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się składników, zdejmujemy rondelek z ognia i odstawiamy do ostudzenia.
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i sodę wsypujemy do naczynia i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy ostudzoną masę z rondelka i dokładnie mieszamy. Dodajemy (wcześniej) roztrzepane jajka i miksujemy aż do połączenia się wszystkich składników.
Piekarnik nastawiamy na 175 stopni. Gotowe ciasto nakładamy do foremek. (Ja mam blaszkę do muffinów, jednak przymierzam się do jej wyrzucenia i zastąpienia silikonowymi formami. Wydają mi się łatwiejsze w myciu i przechowywaniu). Musimy pamiętać, by nie wypełniać papilotek do końca. Ciasto wyrośnie, więc zostawiamy ok. 1cm wolnej przestrzeni. Wkładamy nasze dzieło do piekarnika i zostawiamy w nim na ok. 25 minut.
Po upieczeniu muffinów odstawiamy je do wystygnięcia. W tym czasie przechodzimy do najłatwiejszej części przepisu, czyli robimy krem. Do naczynia dodajemy serek, cukier puder i sok z cytryny (ja dodałam jeszcze różowy barwnik spożywczy). Wszystko miksujemy i gotowe! Nakładamy go na ostudzone babeczki. Dodatkowo możemy je przystroić dekoracjami cukierniczymi. No i koniec!
Smacznego!
Źródło:http://kiedyzjemy.blogspot.com/2013/04/maslane-babeczki-z-kremem-smietankowym.html