Wykonanie
Pięknie się prezentują i przednio smakują. W sam raz na prezent świąteczny!Przepis znaleziony na stronie Marthy Steward

Składniki :szklanka
orzechów laskowych225 g
masła w temperaturze pokojowejpół szklanki
cukru1 duże
jajkołyżeczka ekstraktu
waniliowego2 szklanki
mąki +
mąka do podsypywaniałyzeczka
proszku do pieczeniałyżeczka
cynamonułyżeczka
gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki
solicukier puder do posypania
dżem – u mnie malinowyWykonanie:Nagrzać piekarnik do około 190 st. Blaszkę wyłożyc papierem do pieczenia i wysypac na nią
orzechy. Prażyć około 10 minut. Wyjąc i wysypac
orzechy do czystej ściereczki. Pocierać mocno aż skórki zejdą. Ostudzic i zmiksować na proszek.W misce zmiksować
masło z
cukrem na puszystą masę (ok 2 minut), dodac
jajko miksować ok. 3 minut. Dodać ekstrakt
waniliowy i zmiksować.W drugiej misce wymieszać
mąkę, masę
orzechową,
proszek do pieczenia,
cynamon, gałkę,
sól. Dodać do masy
maslanej dokladnie wymieszać. Podzielić na połowę, owinąc folią i włozyć do lodówki na godzinę lub całą noc.Na mocno podsypanej
mąką powierzchni rozwałkować ciasto – jest rzadkie więc trzeba sporo podsypywać. Wycinac kształty specjalną foremką lub dwiema – większą
ciastko i mniejszą środek. Ukladać na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia. Piec około 12-16 minut. Po ostudzeniu
ciasteczek przekładać je
dżemem i posypywac wierzch
cukrem pudrem.

