Wykonanie

Kolejne spotkanie przy grillu razem z Dobrą
Kiełbasą, która promuje nasz cykl. Przypomnę pokrótce czym Dobra
Kiełbasa jest. Otóż to miejsce, które znać trzeba, jeśli jesteś smakoszem
mięsa. Znajdziecie tam mnóstwo porad i artykułów o
mięsie, wędlinach, kiełbasach... Ale również przepisy na domowy wyrób mięsiwa i sklep, w którym kupicie wszystko, czego wam potrzeba. Ale o tym wiecie doskonale, już tyle
razy wspominałem o tym :)Więc tym razem do spółki z Dobrą
Kiełbasą przygotowaliśmy wytrawną
karkówkę. Wytrawną, bo przez kilka dni marynowaną w
czerwonym winie z dodatkiem
rozmarynu. A do tego, jak zawsze, kilka innych potraw, bo przecież nie samym
mięsem człowiek żyje. Dlatego też w dzisiejszej odsłonie będą też pieczone w
rozmarynem maślane ziemniaczki i grillowane
szparagi pod
mleczno jajecznym delikatnym kremowym sosem.WYTRAWNA
KARKÓWKA Z GRILLA (4 porcje)2
cebule4 plastry
karkówkiPrzyprawy:
sól,
pieprz,
curry, słodka mielona
papryka,
przyprawa grillowa,
ziele angielskie,
rozmarynczerwone
wytrawne winoZiele angielskie miażdżymy w moździerzu i łączymy z resztą przypraw (z
curry ostrożnie, nie za dużo. Za to
rozmarynu sobie nie żałujmy).
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Połowę
cebuli kładziemy na dno naczynia, w którym będziemy marynować
mięso.
Mięso nacieramy z obu stron
przyprawami i kładziemy na
cebuli. Przykrywamy drugą połową
cebuli i mocno dociskamy. Wlewamy tyle
czerwonego wina żeby
mięso było całkowicie zanurzone. Przykrywamy folią aluminiową i chowamy do lodówki na 1-3 dni.Przed grillowaniem usuwamy
cebulę. Grillujemy
mięso często odwracając.
Cebulę możemy, jeśli chcemy, zeszklić na patelni i podawać do
mięsa.Ja wiem, że do grilla idealnie pasuje
piwo, ale ta
karkówka świetnie wchodzi, gdy jest popijana kieliszkiem dobrego czerwonego
wytrawnego wina.Im dłużej
mięso będzie w lodówce tym będzie bardziej wytrawne. Nasze leżało 3 dni i miało intensywny posmak
wina. Bardzo specyficzny smak. Mi bardzo smakowało, takiego
mięsa jeszcze nie jadłem. Po wyjęciu miało intensywnie sino czerwony kolor, taki dość
dziwny raczej. Ale to dlatego, że przesiąkło
winem. Dlatego też na zdjęciu jest takie ciemne. Nie jest przypalone tylko po prostu nasączone
czerwonym winem.

MAŚLANE
ZIEMNIAKI PODSMAŻANE Z
ROZMARYNEMZwykle w tym cyklu do
mięs przedstawiamy także przepis na pasujące
pieczywo. Tym razem jednak znacznie bardziej pasują pieczone
młode ziemniaki. Z
rozmarynową nutką.Łatwe z zrobieniu, pyszne w jedzeniu i tak ociekające cholesterolem, że
serce mi staje jeszcze nawet teraz, gdy to piszę. Ale przede wszystkim posiadające inną cechę: są pyszne - tak jak już pisałem :)Potrzebne nam będą
młode ziemniaki tak małe żeby nie trzeba było ich kroić. Do tego 200 g
masła i 3 gałązki
rozmarynu (my użyliśmy suszonych gałązek. Chociaż świeże miały pewnie więcej aromatu).
Ziemniaki myjemy dokładnie i gotujemy w łupinach w lekko osolonej wodzie. Gdy już będą tak prawie-prawie gotowe to odcedzamy. Nie możemy przegapić tego momentu, bo jak się rozgotują to się będą rozpadać.Rozpuszczamy
masło na dużej patelni, wrzucamy w całości gałązki
rozmarynu (żeby się
masło zaromatyzowało) i kładziemy równomiernie na całej patelni podgotowane
ziemniaki. Smażymy aż z każdej strony będą rumiane.

GRILLOWANE
SZPARAGI Z AKSAMITNYM SOSEM
MLECZNO-JAJECZNYMPęczek
szparagówsól,
pieprzoliwa z oliwekSos:3 łyżki
masła2 łyżki
mąki200 ml
mleka2
jajkasól,
pieprz,
cukier - szczypta
gałka muszkatołowa - pół szczypty
parmezan (do posypania
szparagów)Zamiast sałatki do
mięsa proponujemy grillowane
szparagi z jajecznym sosem.
Szparagi nacieramy
oliwą,
solą i
pieprzem i grillujemy do miękkości.Sos:
masło rozpuszczamy w małym rondelku. Dodajemy
mąkę i mieszamy trzepaczką do
jajek żeby pozbyć się grudek. Dolewamy
mleko i dalej mieszamy (wciąż gotując). Jak masa zacznie gęstnieć to zdejmujemy z ognia i cały czas energicznie mieszając dodajemy po jednym
jajku. Jak uzyskamy jednolitą gładką masę to dodajemy
przyprawy i mieszamy jeszcze przez chwilę.
Szparagi podajemy oblane sosem i posypane tartym
parmezanem.

Smacznego!Przepis na
karkówkę pochodzi z książki "
Wieprzowina" Anne Ridder " - do kupienia w sklepie Dobrej
Kiełbasy.---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)