ßßß Cookit - przepis na Weekend z grillem #1

Weekend z grillem #1

nazwa

Wykonanie

A po drugie: będziemy co jakiś czas publikować przepisy na jakieś wędliny i tym podobne produkty, już nie koniecznie typowo grillowe.
Zatem w pierwszym wydaniu Weekendu z grillem zapraszamy na grillowane frykadelki, chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem i grillowane pomidory.
FRYKADELKI:
1 czerstwa bułeczka
1 cebula
świeża natka pietruszki
500 g mieszanego (wołowo-wieprzowego) mięsa mielonego
1 jajko
sól
pieprz
1 łyżeczka średnio ostrej musztardy
olej
Bułkę namaczamy w letniej wodzie. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Natkę myjemy, suszymy i siekamy drobno. Bułkę odciskamy z wody i dodajemy do mięsa. Dodajemy też natkę, cebulę i jajko. Doprawiamy solą, pieprzem i musztardą. Mokrymi dłońmi formujemy kotleciki o średnicy około 6 cm.
Arkusz folii aluminiowej smarujemy olejem i kładziemy na grillu. a na folii układamy nasze frykadelki. Grillujemy około 5 minut z każdej strony. Potem zdejmujemy folię i grillujemy frykadelki już bezpośrednio na grillu aż staną się chrupiące.
CHLEB PSZENNO-ŻYTNI ZE SŁONECZNIKIEM
400 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej chlebowej typ 720
350 ml wody
25 g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
75 g pestek słonecznika
Tutaj w zasadzie sprawa jest prosta. Jak zawsze zresztą. Wszystko oprócz słonecznika mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Będzie niestety dość klejące więc dobrze by było posłużyć się mikserem. Ale jeśli nie mamy to ręce też mogą być. Wyrabiamy około 7-8 minut mikserem lub 15 minut ręcznie. W połowie wyrabiania dodajemy ziarno słonecznika (które uprzednio możemy przez kilka minut uprażyć na suchej patelni). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na oprószony mąka blat, wyrabiamy ze dwie minuty i przekładamy do formy (ja używam silikonowych keksówek). Forma ma być natłuszczona lub wyłożona papierem do pieczenia. Lub po prostu silikonowa, wtedy nic już z nią nie robimy. Znowu przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę.
Pieczemy 40 minut w 210 stopniach.
GRILLOWANE POMIDORY
4 dorodne pomidory
świeżo zmielony biały pieprz
sól
sok i skórka otarta z 1 cytryny
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru trzcinowego
4 łyżeczki oliwy
2 łyżeczki listków oregano
Tutaj sprawa jest bardzo prosta i bardzo smaczna.
Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy na połówki. Każdą połówkę oprószamy odrobiną soli i pieprzu i zraszamy sokiem z cytryny. Posypujemy skórką cytrynową, posiekanym czosnkiem oraz cukrem trzcinowym (dosłownie po parę ziarenek na połówkę).
Pomidory umieszczamy na tacce do grillowania, polewamy odrobiną oliwy i grillujemy przez 5 minut na średnio gorącym grillu. Potem przekręcamy na drugą stronę i znowu 5 minut grillujemy. Przed podaniem posypujemy oregano.
Smacznego!
---------------------------------------------------------------------
Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)
Źródło:http://www.chleby.info/2014/04/weekend-z-grillem-1.html