Wykonanie

A po drugie: będziemy co jakiś czas publikować przepisy na jakieś
wędliny i tym podobne produkty, już nie koniecznie typowo grillowe.Zatem w pierwszym wydaniu Weekendu z grillem zapraszamy na grillowane frykadelki,
chleb pszenno-żytni ze
słonecznikiem i grillowane
pomidory.FRYKADELKI:1 czerstwa bułeczka1
cebulaświeża
natka pietruszki500 g mieszanego (wołowo-wieprzowego)
mięsa mielonego1
jajkosólpieprz1 łyżeczka średnio ostrej
musztardyolejBułkę namaczamy w letniej wodzie.
Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę.
Natkę myjemy, suszymy i siekamy drobno.
Bułkę odciskamy z
wody i dodajemy do
mięsa. Dodajemy też
natkę,
cebulę i
jajko. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
musztardą. Mokrymi dłońmi formujemy kotleciki o średnicy około 6 cm.Arkusz folii aluminiowej smarujemy
olejem i kładziemy na grillu. a na folii układamy nasze frykadelki. Grillujemy około 5 minut z każdej strony.
Potem zdejmujemy folię i grillujemy frykadelki już bezpośrednio na grillu aż staną się chrupiące.

CHLEB PSZENNO-ŻYTNI ZE
SŁONECZNIKIEM400 g
mąki pszennej100 g
mąki żytniej chlebowej typ 720350 ml
wody25 g świeżych
drożdży2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru75 g pestek
słonecznikaTutaj w zasadzie sprawa jest prosta. Jak zawsze zresztą. Wszystko oprócz
słonecznika mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Będzie niestety dość klejące więc dobrze by było posłużyć się mikserem. Ale jeśli nie mamy to ręce też mogą być. Wyrabiamy około 7-8 minut mikserem lub 15 minut ręcznie. W połowie wyrabiania dodajemy
ziarno słonecznika (które uprzednio możemy przez kilka minut uprażyć na suchej patelni). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na oprószony
mąka blat, wyrabiamy ze dwie minuty i przekładamy do formy (ja używam silikonowych keksówek). Forma ma być natłuszczona lub wyłożona papierem do pieczenia. Lub po prostu silikonowa, wtedy nic już z nią nie robimy. Znowu przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę.Pieczemy 40 minut w 210 stopniach.

GRILLOWANE
POMIDORY4 dorodne
pomidoryświeżo zmielony
biały pieprzsólsok i skórka otarta z 1
cytryny2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
cukru trzcinowego4 łyżeczki
oliwy2 łyżeczki listków
oreganoTutaj sprawa jest bardzo prosta i bardzo smaczna.
Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy na połówki. Każdą połówkę oprószamy odrobiną
soli i
pieprzu i zraszamy
sokiem z cytryny. Posypujemy
skórką cytrynową, posiekanym
czosnkiem oraz
cukrem trzcinowym (dosłownie po parę ziarenek na połówkę).
Pomidory umieszczamy na tacce do grillowania, polewamy odrobiną
oliwy i grillujemy przez 5 minut na średnio gorącym grillu.
Potem przekręcamy na drugą stronę i znowu 5 minut grillujemy. Przed podaniem posypujemy
oregano.

Smacznego!---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)