Wykonanie
Rozmarynowy przysmak wprost ze
słonecznej Italii...
Focaccia to rodzaj włoskiego,
drożdżowego pieczywa z
oliwą z oliwek,
rozmarynem i dodatkami, takimi jak
pomidorki koktajlowe,
czarne oliwki, czy też podsmażona
cebulka. Podawana jest często jako przystawka przed daniem głównym lub na śniadanie. Jest wiele sposobów na jej przygotowanie. Można ją zrobić w formie ciasta cienkiego lub grubego, z dodatkami lub bez i wtedy maczać ją w
oliwie z
ziołami. Do jej przygotowania można użyć
mąki przeznaczonej na pizzę,
mąki chlebowej albo zwykłej
mąki pszennej uniwersalnej. U nas dziś focaccia na grubym cieście z
pomidorkami i
rozmarynem, z małym dodatkiem
mąki razowej, który jednak możecie pominąć, jeśli wolicie uzyskać focaccię klasyczną. W takim wypadku do zrobienia ciasta użyjcie 3 pełne szklanki zwykłej
mąki pszennej.Składniki:2 i 3/4 szklanki
mąki pszennej,1/4 szklanki
mąki pszennej (lub żytniej) razowej,30 g świeżych
drożdży,1 i 1/4 szklanki letniej
wody,1,5 łyżeczki
cukru,łyżka
soli (najlepiej morskiej lub himalajskiej),2 szczypty
pieprzu,ząbek
czosnku (opcjonalnie),4 łyżki
oliwy z oliwek,
rozmaryn świeży lub suszony,kilkanaście
pomidorków koktajlowych.
Przygotowanie:W letniej wodzie rozpuszczamy
drożdże i 1,5 łyżeczki
cukru.Do miski wsypujemy oba rodzaje
mąki, łyżkę
soli, 2 szczypty
pieprzu. Następnie wlewamy
wodę z
drożdżami i 2 łyżki
oliwy z oliwek. Wyrabiamy ciasto przez około 5 minut (będzie dość rzadkie), a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozkładamy delikatnie rękoma na natłuszczonej
oliwą z oliwek prostokątnej blaszce, tak aby pokryło równomiernie całą jej powierzchnię. Odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia. Następnie na powierzchni ciasta rozprowadzamy 2 łyżki
oliwy z oliwek, w równych odstępach wbijamy delikatnie w ciasto
pomidorki koktajlowe, posypujemy całość dość obficie
rozmarynem i
solą, opcjonalnie także pokrojonym drobno
czosnkiem.Pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 °C. Po ostygnięciu kroimy w kwadraty.SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))