Wykonanie
Ci, którzy znają mnie osobiście, wiedzą jak bardzo zmieniła się moja dieta w ciągu ostatniego półrocza. Prawie nie ruszam
wieprzowiny i
wołowiny, nie
piję też
kawy, którą zawsze uwielbiałam ani czarnej
herbaty. Również
cukier rzadko gości w moim menu, a jeśli już gości to trzcinowy albo
miód.Generalnie jem trzy posiłki w ciągu dnia: śniadanie (kanapki, jajecznica itp, nie żadne owsianki), drugie śniadanie i obiadokolację, często późno wieczorem - wiem, niezbyt zdrowo... życie :) Do tego dużo
owoców, bo lubię. W każdym razie właśnie te drugie śniadania od jakiegoś czasu wyglądają inaczej, bo zamiast kanapek robię sobie różne sałatki. Czasami z
wędliną,
rybą lub np.
jajkiem, a innym razem z samych warzyw. Przeważnie z różnymi wersjami
czosnkowego sosu, rzadziej np. z
olejem z
orzechów włoskich lub
oliwą z oliwek.Dzisiaj proponuję Wam taką właśnie
sałatkę z moją ulubioną
roszponką oraz kilkoma plasterkami wędzonej
piersi kurczaka. Podaję ją z
czosnkowym sosem i grzanką. Jest pyszna, zdrowa i można się nią całkiem przyzwoicie najeść :)Stopień trudności: łatwe.Porcje: 2Składniki:- kilka plasterków wędzonej
piersi kurczaka (w pobliskim sklepie nazywa się to "filet książęcy")- dwie garści
roszponki- 1/2
pomidora- 1/2 niedużej
cebuli- 1/2
czerwonej papryki- 2 łyżeczki świeżego, posiekanego
koperku do posypaniaNa sos:- 1 czubata łyżka gęstego
jogurtu naturalnego- 1/2 łyżki
Majonezu Dekoracyjnego
Winiary- 1/2 łyżeczki
musztardy (użyłam bawarskiej)- porządna szczypta
soli- szczypta świeżo zmielonego
czarnego pieprzu- 1 ząbek
czosnkuDodatkowo do podania:-
razowy chleb (2 kromki) lub
bułka na grzanki- opcjonalnie: mały ząbek
czosnkuPrzygotowanie:1. Warzywa umyj i osusz.
Roszponkę rozdziel na dwa talerze lub półmiski.
Pomidora i
paprykę pokrój na kawałki,
cebulę w piórka. Wyłóż na
roszponkę. Na koniec
zwiń w ruloniki plasterki
piersi kurczaka i ułóż na wierzchu.2. Przygotuj sos: wymieszaj
jogurt z
majonezem i
musztardą, dopraw
solą, świeżo zmielonym
czarnym pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem
czosnku.3. Wylej sos na
sałatkę, nie mieszaj - będzie wyglądała bardziej świeżo :) Sos możesz też podać w małej miseczce osobno. Całość posyp
koperkiem.4.
Chleb lub
bułkę posmaruj
masłem i obsmaż z obu stron na patelni. Jeśli lubisz, gdy lekko przestygnie, posmaruj przeciśniętym przez praskę
czosnkiem.* Wpis powstał w ramach programu "Przyjaciele
Winiary".
