Wykonanie

Dzisiaj Międzynarodowy Dzień Pizzy. Moje dzieci uznały to za doskonały pomysł, bo dawno pizzy nie robiłam… No, ale dzisiaj nie mogło się bez niej obejść. Zrobiłam taką, jak lubimy – puszystą i na grubym cieście. Jako dodatki wybrałam
szynkę, wędzonego
kurczaka oraz
paprykę i
cebulę – usmażone, jak do leczo, na to pulpę z
pomidorów z puszki i oczywiście
ser żółty na koniec. Zniknęła szybko, a była jej blacha na cały piekarnik. No, ale jeśli chodzi o pizzę, to moje dzieci mogą duuużo !3 szklanki
mąki pszennej30 g
drożdży½ szklanki letniego
mlekałyżeczka
cukruczubata łyżeczka
soli5-6 łyżek
oleju1
jajkoszklanka letniej
wodypuszka
pomidorówczerwona papryka2
cebulepapryka w proszku,
pieprzkilka plastrów
szynkiudko z wędzonego
kurczakamiseczka startego
żółtego serabazylia lub
oregano do posypania
Drożdże rozcieramy z łyżeczką
cukru, zalewamy letnim
mlekiem, mieszamy, posypujemy łyzką
mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do miski wsypujemy
makę i
sól, dodajemy wyrośnięte
drożdże, mieszamy. Wlewamy
olej i
wodę, wbijamy
jajko, mieszamy dokładnie. Ciasto powinno
mieć konsystencję bardzo gęstej
śmietany. Ubijamy lekko, nie za długo, bo pizza będzie za bardzo puchata i gruba. Kto lubi cienką, niech nie ubija wcale. Odstawiamy do podwojenia objętości, przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce ( ja na kaloryfer) na ok 45 minut.Po tym czasie wylewamy ciasto na natłuszczoną blachę, wyrównujemy i zostawiamy z 5 minut, aby podrosło. Wtedy smażymy na
oleju cebulę i
paprykę, posypując na końcu
pieprzem i słodka
papryką w proszku.Na cieście układamy plastry
szynki i kawałki wędzonego
kurczaka. Na to rozkładamy usmażona
paprykę z
cebulą. Wstawiamy do nagrzanego pikarnika na 200 C, na ok. 20 min. Gdy pizza z
szynką urośnie i brzegi się zaczną rumienić, wykładamy na to posiekane
pomidory z puszki i posypujemy startym
żółtym serem. Wkładamy na tę samą temperaturę na ok. 15 minut, aż
ser się roztopi , brzegi ładnie zrumienią a zapach z piekarnika wypełni cały dom i zawoła domowników na obiad… Dziś ich wołać nie musiałam! Przed podaniem posypujemy
oregano lub
bazylią, kto lubi, może jeszcze polać
keczupem, choć moim zdaniem
pomidorów jest dość, ale wytłumaczcie to dzieciom… Zjedliśmy wszystko na jedno posiedzenie, do czego przyczyniło się głównie moje potomstwo. Aha, do tego była lekka
sałatka z
kapusty pekińskiej, ale o niej innym razem.Niech się święci Międzynarodowy Dzień Pizzy ! Smacznego!