Wykonanie
Kiedy piekłam chlebek na Światowy Dzień
Chleba, postanowiłam wykorzystać piekarnik i zrobić pizzę, ale taka nietypową – zrolowaną, z farszem. Połowa jest z moim kultowym farszem do wigilijnych uszek, z
fasoli,
suszonych grzybów i
cebuli. Jednak moi Panowie lubią konkrety, więc druga połowę zrolowałam z
serem żółtym i
szynką.Jak zwijałam pizzę w rulon, rozciągnęła mi się na dłuższą niż forma, więc uformowałam ją półkoliście – wyszedł mi taaaaki wielki
rogal :
Na dodatek pięknie wyrósł – czyż nie wygląda imponująco ? Ale dość dygresji –
pora na przepis :60 dkg
mąki pszennej30 g
drożdży1/4 szklanki
mlekaszklanka
wody1/4 szklanki
oleju1
jajkołyżeczka
cukrułyżeczka
soliszynkaplastry
żółtego seraFarsz, taki, jak do uszek
Drożdże roztarłam z
cukrem, dodałam letnie
mleko, posypałam łyżką
mąki i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do miski wsypałam pół kilo
mąki,
sól i wlałam wyrośnięty rozczyn. Dodałam
jajko,
olej ,
wodę i wymieszałam dokładnie. Wyrobiłam ciasto drewnianą łyżką, aż odstawało od brzegów miski. Postawiłam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( około pół godziny).Do wyrośniętego ciasta wsypałam resztę
mąki, wyrobiłam znowu, wyrzuciłam na omączony blat i rozwałkowałam na długość blachy a nawet większą…Posmarowałam ciasto
oliwą i położyłam na nim plastry
szynki,
sera a na drugą połowę farsz
grzybowo-
fasolowy. Zwinęłam w rulon i przerzuciłam na blachę, formując pokazane wyżej półkole, bo nie chciało mi się zmieścić wzdłuż. Zostawiłam 10 min w ciepłym miejscu, żeby podrosło.Piekłam w 200 C około pół godziny.Jak już wspomniałam, ku mojej uciesze, wyszedł z tego imponujący nadziany wytrawnym farszem
rogalLekko przestudzoną pizzę pokroiłam w grube plastry, zjedliśmy z
keczupem i
oregano, a ja nawet bez niczego, bo mi tak smakowała. Nie tylko mi, mimo sporej objętości poszła prawie cała na obiad.Smacznego !